Sanne Voets: “Ons doel blijft onveranderd”

Sanne Voets: “Ons doel blijft onveranderd”

Sanne Voets
Sanne Voets - Demantur RS2 FEI European Championships 2019 © DigiShots

2020 was een jaar waar atleten reikhalzend naar uitkeken. Het jaar waarvoor is getraind, waarin alles zou samenvallen. En hoewel het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio al snel een kwestie meer was van ‘of’, maar ‘wanneer’, is het voor veel ruiters even slikken nu de kogel definitief door de kerk is. Toch is er vooral begrip. Voor de situatie en de beslissing. Paradressuur amazone Sanne Voets is een van de atleten die onwijs uitkeek naar de Spelen

Opluchting

Daarnaast is ze als lid van de Atleten van NOC*NSF intensief bezig met het laatste nieuws en de gevolgen van de virusuitbraak voor Nederlandse topsporters. “Wat ik eigenlijk overal merk is dat er opluchting is over dat er een beslissing is genomen. Persoonlijk ben ik daar ook blij mee.”

Een domper

Voets werkt, net als ieder ander Olympisch atleet, al vier jaar hard naar deze zomer toe. De Spelen behalen is het ultieme doel voor atleten. Het evenement waar het wedstrijdseizoen om draait, waarvoor men zich in het zweet werkt. “We liggen perfect op schema betreft onze voorbereidingen. Demantur RS2 N.O.P en ik zijn super in vorm. Dus wat dat betreft is het uitstellen een domper.”

Volksgezondheid is prioriteit

En een domper is het zeker, maar gelukkig weet Voets de situatie de relativeren: “Veel belangrijker is natuurlijk de mondiale volksgezondheid en de grote zorgen die daar nu over bestaan. Daarom ben ik vooral blij dat gezondheid nu prioriteit krijgt, en dat de Spelen later alsnog worden gehouden.”

We gaan voor goud

Dat de beslissing tot uitstellen op zich liet wachten is iets wat de amazone vooral begrip voor kan opbrengen. Voets: “Het is een enorm complexe en schrikbarend dure uitdaging, dus ik ben ontzettend blij dat het IOC, IPC en de organisatie die optie toch aandurven. De beslissing die is genomen geeft mij nu vooral even tijd. Zo voelt het tenminste. Tijd om alles op een rij te zetten, te wennen aan de nieuwe omstandigheden en vervolgens nieuwe plannen te maken. Ik ben ook lid van de Bondsatletencommissie en in die hoedanigheid komen er ook nieuwe taken bij. Er moeten de komende tijd beslissingen worden genomen door deze onvoorziene situatie, die voor allerlei praktische problemen zorgt. De BAC is er om daarover mee te praten en de belangen van de sporters te behartigen. Alles met als doel om de Nederlandse paardensport in Tokio alsnog te laten schitteren. Zelf hoop ik daar natuurlijk ook bij te zijn.

Want of het nu in 2020 is of 2021: ons doel blijft onveranderd. Wij gaan voor goud in Tokio!”

Bring it on!Als sporter en AC-lid volgde ik de afgelopen twee weken de gevolgen van de corona-uitbraak voor de sport intensief. Vanmiddag werd bekendgemaakt dat de Spelen worden uitgesteld tot 2021. Ergens heel erg jammer: we werkten hier al vier jaar keihard naartoe. We liggen perfect op schema en Dem is in topvorm. Maar de huidige situatie laat natuurlijk geen andere optie dan het niet door laten gaan van de Spelen komende zomer. Uitstel is een enorme uitdaging en zowel heel complex en omvangrijk als kostbaar. Ik ben blij dat het IOC en de andere partijen de zorgen van sporters serieus hebben genomen en nu alles op alles gaan zetten voor fantastische Spelen, maar dan in 2021. Of het nu 2020 wordt of 2021, onze missie blijft onveranderd. Laten we hopen dat we deze crisis met z'n allen zo snel en goed mogelijk te boven komen. Dan kunnen de Spelen straks het begin markeren van een wereld zonder corona. Wij zullen er klaar voor zijn!

Geplaatst door Sanne Voets op Dinsdag 24 maart 2020

 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots

Reacties