Sanne Voets: ‘Blijf vooral thuis!’

Sanne Voets: ‘Blijf vooral thuis!’

0 7381
ek Rotterdam
Sanne Voets - Demantur RS2 FEI European Championships 2019 © DigiShots

De Corona crisis raakt iedereen. Ook de paardensporters moeten zich aan alle kanten aanpassen. Wedstrijden vervallen, lessen mag niet meer, je paard trainen op de club is verboden en ga zo maar door.

Para-amazone Sanne Voets is een van die vele paardensporters. Haar grootste bezigheid is om naar de Paralympische Spelen toe te werken en om daar samen met Demantur RS2 voor goud te gaan. Daar blijft ze zich op focussen, hetzij op een lager pitje.

Alles thuis

Door de virusuitbraak verandert Voet’s dagindeling niet veel, vertelt ze. “Ik kan de paarden thuis verzorgen en trainen. Zij merken hier eigenlijk niets van. Het trainen staat wel even op een wat lager pitje, want voorlopig zijn er geen wedstrijden. We doen lekker basiswerk en maken wat extra bosritjes. Mijn krachttraining doe ik nu thuis. Ik heb wat materialen in de logeerkamer, zoals wat dumbells, een TRX en elastieken. Via een videoverbinding kijkt mijn trainer mee. Conditietraining kan gewoon op de racefiets, die op een standaard staat. Dat deed ik in de winter sowieso al. En voorlopig lessen we niet bij Emmelie (Scholtens red.), maar ook haar stuur ik af en toe een filmpje. Zo houdt ze toch een oogje in het zeil.”

Onzekerheid

“De onzekerheid is het vervelendste en kost veel energie. We weten niet hoe de komende weken, maanden eruit gaan zien. Zelfs of de Spelen doorgaan, is nu onzeker. Het is gewoon nog te vroeg om daar al iets over te kunnen zeggen. Dat is lastig. Tokyo is al jaren onze stip aan de horizon, het doel om naartoe te werken. Maar tegelijk besef ik me dat mijn zorgen peanuts zijn vergeleken met de ellende die anderen nu treft. Patiënten vechten voor hun leven, zorgmedewerkers doen alles wat ze kunnen om hen te helpen. Talloze anderen houden onze maatschappij nu draaiende, ondernemers zien enorme verliezen tegemoet.”

Mooie dingen

In alle narigheid ziet ze ook mooie dingen ontstaan. “Er zijn mensen die hulp aanbieden met boodschappen doen, bloemen en spandoeken voor ziekenhuispersoneel en muziek die klinkt vanaf balkons. Nu komt het aan op saamhorigheid, creativiteit en veerkacht. We moeten er toch het beste van zien te maken.”

Blijf thuis

Voet’s heeft een dringende oproep aan iedereen. “Blijf thuis! Hou je huis virusvrij. Doe je dat niet, dan kan dat een ander zijn leven kosten, zo heftig is het nu. Natuurlijk let je enorm op je hygiëne en koop je in de winkels alleen wat je nodig hebt. En wees verder een beetje lief. Deze uitbraak raakt iedereen, en we proberen allemaal te doen wat goed is. Oordeel niet te snel, maar bied hulp en probeer begripvol te zijn. En omdat we het niet vaak genoeg kunnen zeggen: volg de adviezen van de specialisten op. Voor nu betekent dat: blijf vooral thuis!”

Bron: De Hoefslag

Reacties