Sanne van Rooten: “Ik kon echt lezen en schrijven met Carmen”

Sanne van Rooten: “Ik kon echt lezen en schrijven met Carmen”

0 4664
Sanne van Rooten en Carmen van de Beekerheide. Foto: Privébezit

Met haar pony Carmen van de Beekerheide kende Sanne van Rooten vele successen in alle verschillende takken van de sport. Tot ze 18 werd. Gezien Carmen al wat ouder werd, en Van Rooten naar de paarden moest, stond de amazone een moeilijke keuze te wachten. “Het was echt een verschrikkelijke beslissing”, vertelt ze. “Ik kon alles met haar. Dan vraag je je af: ga je nog wel een paard of pony vinden waar je dezelfde klik mee hebt, of gooi je nu iets weg?”

Eigenlijk recreatie

“Ik kreeg Carmen toen ik 12 jaar was”, begint Van Rooten te vertellen over haar toppony. “Eigenlijk was de bedoeling recreatief met haar te gaan rijden. Gewoon samen lol maken, lekker naar het bos en soms een keer een B-proefje rijden. We zijn in de B dressuur begonnen, gingen door naar het springen, en toen naar de cross. Langzaamaan werd ik als het ware verslaafd aan wedstrijden rijden. Carmen en ik zijn uiteindelijk Z springen, Z2 dressuur, M Eventing en Z viertal geworden. Ik heb alles van en met haar geleerd, ik kon met haar op bosrit, springen met neckrope. We deden zelfs mee aan het NK neckrope op Equiday. Maar op een gegeven moment werd zij wat ouder en waren we uitgegroeid in de sport.”

Niet gelukkig

“Omdat Carmen een pony was waar ik alles mee kon, was het een hele lastige keuze om te nemen”, vervolgt Van Rooten. “Ik kon echt lezen en schrijven met haar. Omdat ik het zo moeilijk vond om een keuze te maken, ben ik gaan kijken naar drie dingen; eerst naar de pony. Carmen heeft super veel bloed, was met haar 17 jaar nog steeds super fel en wil altijd werken. Als je haar stil zou zetten, zou ze daar echt niet gelukkig van worden. Maar haar meenemen de paarden in, dat zou in de dressuur wel kunnen, maar juist bij het springen en het crossen ligt onze passie. Ook keek ik naar mijzelf, wedstrijden rijden vind ik het leukste dat er is. Als ik dat opzij zou zetten om met Carmen recreatief te gaan rijden, zou ik mijn motivatie misschien verliezen.”

Uitstellen

Ten slotte speelde ook het financiële plaatje nog een rol. Haar pony behouden en daar een paard bij kopen, zat er helaas niet in voor de amazone. Daarom besloot ze toch haar gouden pony te koop te zetten. “Ik heb tot het allerlaatste moment gewacht, ik heb haar verkoop uitgesteld tot ik helemaal geen wedstrijden meer kon rijden. De laatste wedstrijd die we reden was op 30 december in het jaar dat ik 18 was geworden. Dat jaar zijn we nog met het viertal naar het NK geweest, waar we zilver wonnen in het Z. Ook mocht ik individueel nog naar het NK Eventing. Steeds was er wel een reden waarom we nog een paar maandjes verder gingen. Uiteindelijk hebben we haar toch te koop gezet, maar zonder haast. Als ik haar dan zou verkopen, wilde ik natuurlijk wel het perfecte adres voor haar vinden”, stelt ze.

Heel emotioneel

“Er zijn wat verschillende mensen komen kijken”, gaat Van Rooten verder. “Dat was lastig voor mij, dat je dan steeds andere mensen op je pony ziet rijden was heel emotioneel. Uiteindelijk kwam er gelukkig een meisje. Ze had niet super veel ervaring, maar ging er op zitten en dat ging gewoon goed. Daar krijg je dan een super goed gevoel bij. Bij dat meisje was er zo’n klik met Carmen, dat ik er zelf vrolijk van werd. Vanaf toen kon ik het ook meer loslaten. We hebben Carmen zelf weggebracht. Het is natuurlijk super lastig dat jouw pony naar iemand anders gaat. Ik vind het fijn dat we haar hebben weggebracht, omdat de stal waar ze heen ging zo mooi was, gaf het mij ook rust.”

Twee druppels water

Ondanks dat de amazone aangedaan was door de verkoop van haar once-in-a-lifetime pony, had ze al wel vrij snel een ander paard op het oog. “Het is heel snel gegaan. Het is niet dat je je vorige pony vergeet, maar je laat het wel meer los. Ik krijg nu ook nog iedere dag foto’s van hoe het met Carmen gaat. De tijd na de verkoop is makkelijker dan die er voor. Uiteindelijk vond ik een paardje die qua uiterlijk als twee druppels water op Carmen lijkt. In de eerste twee weken heeft bijna iedereen op stal Carmen tegen haar gezegd”, lacht ze. “Be My Guest is echt een kloon van Carmen, maar dan alleen 20 centimeter groter. Ik heb haar gekocht als 4-jarige, dat is wel heel nieuw voor mij, maar ik heb er echt heel veel plezier in. Ze is super speels en heel aanhankelijk, zo één die de hele tijd in je ‘personal space’ komt”, klinkt het vrolijk.

Vanaf het begin

Toen Van Rooten Bibi, zoals ze op stal genoemd wordt, kocht, was ze nog niet zo lang zadelmak. “De knopjes van het sturen zaten er op, maar de overgangen waren nog lastig, net zoals het aanspringen in de goede galop. Het is wel leuk dat ik nu weer helemaal vanaf het begin kan beginnen. Mijn intenties met haar zijn hetzelfde als met Carmen. We gaan gewoon rustig beginnen in de dressuur vanaf de B, wanneer dat goed gaat gaan we weer springen en zo verder. Bibi is echt een verschrikkelijke braverd, ik kan er nu al zonder zadel op zitten. Ze doet daar eigenlijk helemaal niets op. Ook ben ik al bezig om haar ook te leren op neckrope te lopen, nu nog wel met een hoofdstel om voor de zekerheid.”

Terugzien

“We hoeven niet binnen 4 jaar in het Z te lopen”, vertelt de amazone over haar doelen. “Ik ga met haar op hetzelfde rustige tempo als met Carmen bezig, zonder verwachtingen maar wel met het doel om zo hoog mogelijk te komen. Nu heb ik natuurlijk wel meer speling omdat het een jong paard is, we hebben veel meer tijd om daar naartoe te werken. Ik kan haar nu helemaal naar mijn eigen hand zetten.” Het leerproces van Bibi houdt Van Rooten bij op haar Instagram-account. “Dat heb ik ook gedaan bij Carmen. Eigenlijk het hele proces van begin tot eind met haar staat er op. Het is heel fijn om dat terug te kunnen zien, dat hielp voor mij ook bij het proces van verkopen. Ik ga op het account nu verder met Bibi, zodat ik dat straks ook vanaf het begin kan terugzien. Dan zie je echt wat je samen hebt bereikt”, sluit ze af.

Bekijk hieronder een foto van Sanne van Rooten met haar nieuwe paard Bibi.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties