Samantha van Dijk: “Tani verbaast ons elke keer weer”

Samantha van Dijk: “Tani verbaast ons elke keer weer”

0 1752
Samantha van Dijk met Tani.

In eerste instantie kocht Samantha van Dijk de Hackney-merrie Brewer’s Tanione voor haar moeder, die gek is van Gelderse paarden en tuigers. Inmiddels rijdt Van Dijk de merrie veel en hebben ze hun eerste winstpunt in het M1 gehaald. “Tani zegt eigenlijk altijd ‘ja’ en dat is echt fantastisch”, vertelt ze.

Allemaal tuigers

“Mijn moeder heeft ruim 40 paarden gehad”, begint de amazone te vertellen. “Die waren altijd groen of net beleerd. Mijn moeder reed ze dan door en als ze er klaar voor waren werden ze verkocht. Mensen stonden altijd in de rij om deze paarden te kopen. Mijn moeder heeft eigenlijk altijd Gelderse paarden of tuigpaarden gehad, daar ligt haar hart. Op dit moment is mijn moeder behoorlijk ziek, waardoor ze steeds twijfelde of ze wel of niet een paard zou kopen. Tot ze Tani tegenkwam. Zij was perfect qua aftekeningen, ze was een merrie waardoor ze eventueel nog een veulen zou kunnen krijgen. Wel was ze al 14, maar het was een Hackney en paste daarom heel goed.”

Niet om aan te zien

Na een tijdje twijfelen zei Van Dijk tegen haar moeder: “Als dit het echt is, dan moeten we ervoor gaan”. Zo gezegd, zo gedaan. Dus de dames gingen op reis om de merrie op te halen. “We zijn er gelijk met de trailer heen gegaan. Toen we haar zagen staan schrokken we wel een beetje. Het was een droge zomer, dus alles wat Tani had, had ze aan haar veulen gegeven. Eenmaal op onze eigen stal aangekomen waren de reacties vooral dat ze wel lief was, waarmee men eigenlijk zei dat Tani niet om aan te zien was. Ons interesseerde dat niet zo, ze was voor mijn moeder en we zouden wel zien wat ze zou gaan doen.”

Zadelmak gemaakt

Toen er eenmaal wat meer voer in de merrie zat, begon het toch wel te lonken om haar zadelmak te maken. “Ze heeft geen bokje gegeven, echt helemaal niets. Tani deed het alsof ze het altijd al gedaan had, al wisten we 100% zeker dat er nog nooit een zadel op had geleden. Het was gaaf dat we op haar konden rijden. Zelf heb ik een hele knappe NRPS staan, maar hij was altijd heel moeilijk te rijden. Daarom ging ik steeds vaker op Tani rijden en dat was toch wel heel leuk. Waar mijn eigen paard snel ‘nee’ zei, wat achteraf logisch bleek door een vernauwing in zijn nekwervels, zegt Tani altijd ‘ja’. Mijn eigen paard is nu vroegtijdig met pensioen, dus Tani mag het gaan doen in de sport.”

Knop om

Ondertussen is de combincatie al een keer online gestart. Hierbij hadden ze op een half punt na dubbel winst. “We zijn gelijk in het M1 gestart. Ik twijfelde eerst of ik misschien in de L zou beginnen, maar na het losrijden zei ik tegen mijn moeder dat ze het M-proefje wel voor kon lezen. Het achterwaarts vond ze in de training moeilijk, maar in het proefje doet ze het gewoon. Ondanks dat ze geen ervaring heeft lijkt ze al te weten dat de knop om kan als ze bij A moet binnenkomen”, klinkt de amazone trots. “Daarnaast is ze voor ons echt een familiepaard. Mijn dochter van 11 jaar rijdt ook zo met Tani weg (foto).”

Altijd vriendelijk

Omdat het proefje zo goed ging smaakte het voor Van Dijk wel naar meer. “Nu de wedstrijden weer mogen gaan we even aan het plannen om hopelijk in juni op wedstrijd te gaan. Ik ben heel benieuwd wat Tani gaat doen. Ondertussen is ze al twee keer mee geweest naar vreemd terrein en daar is ze net zo braaf als thuis, dus ik verwacht niet dat er iets raars gaat gebeuren op wedstrijd. Tani is echt een fantastisch paard. Ze is altijd vriendelijk. In het begin was ze wat gereserveerd. Ze vond het allemaal prima, maar we hadden niet echt contact met haar. Inmiddels staat ze heel de stal bij elkaar te blèren als we binnen komen”, lacht ze.

Thuiskomen

“Tani geeft echt een ontzettend vertrouwd gevoel onder het zadel. Dat was ik voor mijn eigen paard een beetje kwijtgeraakt. Toen ik eenmaal op Tani stapte voelde dat als thuiskomen. Op haar goede momenten gaat mijn moeder er ook op (foto). Het is jammer dat dat op dit moment weinig is. Het zou fantastisch voor haar zijn om met Tani naar het bos toe te gaan. Ik hoop voor mijn moeder dat ze wat meer opknapt, zodat ze ook echt kan genieten van haar droompony.”

‘Eye candy’

Hoe is dat nou, zo’n Hackney? “Ik eigenlijk alleen ervaring met Tani en een andere, halve Hackney. Dat was ook een hele fijne pony. Ik omschrijf ze als heet, maar wel koel in de kop. Ze zijn super werkwillig en er zit echt wel wat pit in, maar ze blijven controleerbaar en veilig. Ik zou er wel een hele stal mee kunnen vullen. Tani verbaast ons nu elke keer weer, dus ons doel is nu om een winstpunt te halen in het Z1. Ik heb al eerder Z1 en Z2 gereden, dus ik wil nog twee keer M1 starten en haar dan doortrainen voor het Z. Tani is nu 17, we houden wel rekening met haar leeftijd, maar ze doet het leuk en graag. Aan de andere kant: als het hier zou stoppen is ze voor ons ook al goud waard. Ze hoeft alleen maar ‘eye candy’ te zijn in de wei.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit Samantha van Dijk

Reacties