Saffira Kortink Wever: “Ik had niet gedacht dat dit mij zo snel...

Saffira Kortink Wever: “Ik had niet gedacht dat dit mij zo snel zou lukken”

Saffira Kortink Wever met Gigant. Foto: Maaike Priems

De afgelopen jaren is Saffira Kortink Wever door de komst van haar paard Gigant (v. Oscar) getransformeerd van recreatieruiter tot wedstrijdsporter. Haar ruin leidde ze zelf op van 4-jarige tot het Z1. “Ik dacht altijd dat het competitiegevoel niets voor mij was, maar het stap voor stap werken naar een hoger niveau vind ik heel erg fijn en een mooie uitdaging”, vertelt ze.

Sportpaard

“Voor Gigant had ik een klein paardje waarmee ik alleen maar in het bos reed”, begint Kortink Wever haar verhaal. Met haar reed ik echt puur recreatief. Op een gegeven moment ontdekte ik dat ik de sport wel heel er leuk vind. Mijn merrie kon helaas niet in de sport lopen vanwege een aangeboren plekje op haar bot. Na een tijdje wikken en wegen maakte ik de keuze om haar te verkopen en op zoek te gaan naar een sportpaard. Dar was best spannend, want ik moest daarvoor ook op zoek naar een andere stal waar we wel een bak hadden. Het was een hele andere aankoop dan toen ik mijn merrie kocht.”

Helemaal verkocht

“Toen ik de advertentie van Gigant zag was ik meteen verkocht”, gaat de amazone verder. “Mijn man verklaarde me voor gek, want hij stond drie uur rijden van ons vandaan. Uiteindelijk besloten we toch te gaan kijken. Ondertussen had ik al wat andere paarden bekeken, maar die waren het allemaal niet. Gigant was het wel.” Twee weken later haalde ze de ruin op en gingen ze samen aan de slag. Hoewel Kortink Wever en Gigant allebei nog groen waren, ging het erg goed. “In eerste instantie wilde ik een paard waar ik zelf wat meer van kon leren, maar ik was helemaal verkocht van Gigant. De reis naar het Z1 was wisselend, maar wel echt heel erg leuk.”

Onstuimig

Na een paar maanden trainen was Kortink Wever zo enthousiast, dat ze zich inschreef voor hun eerste B-proefje. “Op onze eerste wedstrijden behaalden we twee tot drie winstpunten per proef. Daarom zijn we na een paar wedstrijdjes L1 gestart. Dat lukte wel, maar je komt jezelf wel tegen. Soms waren we nog te vlug en kregen we woorden als ‘onstuimig’ op het protocol. Ik kwam erachter dat ik goed voorbereid moest zijn voor ik naar een volgende klasse ging. Dat is in het L2 wel gelukt. We hadden ons toen ook geselecteerd voor de Brabantse Kampioenschappen door derde  van de 37 combinaties van onze kring te worden. Helaas blesseerde Gigant zich twee weken van tevoren tijdens het spelen in de bak en konden we niet meedoen.”

Genieten

Toen de combinatie net weer mocht opbouwen richting het wedstrijdritme, was Kortink Wever inmiddels 20 weken zwanger. Om die reden vroeg ze haar instructrice Wenda Welten haar paard voor een seizoen uit te brengen. “Ik vond het namelijk zonde om hem af te bouwen nu we net weer mochten. Ik vond het heel leuk dat hij onder Wenda meekon op wedstrijd. Zo kon ik toch nog van mijn paard genieten in de wedstrijdsport. Zij heeft hem toen in het M1 uitgebracht en ze zijn samen zesde geworden op het Nederlands Kampioenschap. Dat was echt super leuk en heel erg spannend. Op sommige momenten was ik wel blij dat ik er niet op zat, hoor!”, lacht ze.

Brave boef

Vervolgens pakte ze de ruin zelf weer op en hoewel het even weer inkomen was, klom de combinatie op naar het Z1. Over haar paard vertelt Kortink Wever: “Hij is echt een boef, maar ook wel heel braaf. Het is een sympathiek paard met een mooie bovenlijn. Hij is zeker niet gemeen maar wel heel erg speels. Hij is ook vrij lang hengst geweest en heeft zelfs natuurlijk gedekt, er loopt ergens nog een nakomeling van hem rond. Daardoor had hij vrij weinig met andere paarden gestaan. Hij moest echt nog leren socialisen naar andere paarden. In het rijden was hij groen. Hij ging plat door de bochten en kon flink bokken als hij spanning had.”

Afwerking

“Toen ik doorhad dat het bokken vanuit spanning kwam en hem beter kon sturen ging het beter”, licht ze toe. “Hij gaat niet in het verzet en werkt graag mee. Gigant is wel voorwaarts en op wedstrijd soms zelfs een beetje té. Dat is ook het stukje waar ik nu heel erg mee bezig ben: hoe kan ik hem dan goed opvangen en goed bij elkaar houden? En hoe kan ik de oefeningen netjes afwerken zonder dat we spanning opbouwen in de proef? Gigant is soms nog steeds een beetje jolig en speels, maar hij is vooral gewoon heel enthousiast. Ik vind hem gewoon echt heel leuk en ik heb een goede klik met hem”, stelt de amazone trots.

Even inkomen

Het Z1-debuut heeft inmiddels plaatsgevonden en het eerste winstpunt werd behaald. “De eerste proef ging nog wat te snel en te enthousiast, maar in de tweede proef ging het beter omdat ik wat meer controle had. Het was even inkomen na zo’n lange tijd niet weggeweest te zijn maar ik ben superblij met dit debuut. Toen ik haar kocht vroeg de verkoper aan mij wat mijn doel was met hem. Ik vertelde haar dat ik het Z wilde halen. Toen zei ze: ‘Iedere kroket loopt het Z, en deze moet het zeker kunnen!’. Dat bleek dus ook zo. Hij kan zeker nog wel verder groeien, al probeer ik mijn doelen niet te groot te maken.”

Meer ritme

Wel werkt Kortink Wever alweer langzaamaan naar de volgende klasse toe. “De galopappuyementen lukken al en we zijn aan de werkpirouette begonnen. Het verrast me hoe goed hij dat oppakt. Met de vliegende wissels gaan we de komende tijd aan de slag. Met de inzichten vanuit de training moet het ZZ-licht nog wel lukken. Het ZZ-zwaar zou natuurlijk al helemaal mooi zijn. Mijn doel is om weer meer in het ritme te komen zodat de spanning aan mijn kant wat minder hoog ligt, waardoor we beter kunnen presteren. En ik zou graag nog een keer succesvol met Gigant op de Brabantse willen starten”, klinkt ze vastberaden.

Niet gedacht

“Toen ik begon met het rijden van wedstrijden reed ik nog niet zo lang paard. De merrie waarmee ik buiten reed was het eerste paard dat ik kocht. Toen had ik nog maar een paar jaar rijervaring. Eerder wilde ik nooit wedstrijden rijden omdat ik de competitie lastig vind. Toen kwam ik erachter dat wedstrijden rijden wel doelen geeft in mijn training. Dat ik selecties ging rijden was op aandringen van Wenda en mijn man”, lacht ze. “Daarin heb ik mijzelf echt wel ontdekt. Gigant en ik zijn, als je de tussenpozen niet meerekent, binnen 2 jaar naar het Z gereden. Ik had in het begin niet gedacht dat ik het zo snel voor elkaar zou krijgen. Voor nu gaan we rustig verder trainen en naar ons nieuwe doel toewerken, al heeft dat totaal geen haast”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Maaike Priems

Vergelijkbare artikelen

Reacties