Sabine Peters: “Vanaf die dag begon het weer te kriebelen”

Sabine Peters: “Vanaf die dag begon het weer te kriebelen”

Sabine Peters - Gossie (v. Wynton) © Ilona de Bruyn

Sabine Peters reed in het verleden internationaal bij de Para-dressuur, in 2008 reed ze op de Olympische Spelen en nam ook deel aan verschillende Wereldkampioenschappen. Toch was ze na verschillende teleurstellingen helemaal klaar met de sport. Totdat ze weer in contact kwam met Ilona de Bruyn en Gossie (v. Wynton) onder het zadel kreeg.

Niet meer haalbaar

Peters begint te vertellen over de tijd na haar hoogtijdagen: “Op een gegeven moment raakte mijn paard geblesseerd en ben ik ook gestopt met rijden. Een tijdje later kreeg ik weer een paard aangeboden en klom ik weer in het zadel, maar die werd weer verkocht. Dit ging een aantal keer precies op dezelfde manier door. Voor Rio kwam ik dus ook niet in aanmerking, omdat ik simpelweg geen paard had. Ik was met vier paarden bezig, maar op het eind was het gewoon niet meer haalbaar. Toen was ik er klaar mee. Ik heb alle paard-gerelateerde dingen de deur uit gedaan. Ik verkocht mijn zadel, poetsspullen en zelfs mijn cap.”

Jong dier

In die tijd reed de amazone ook in de reguliere Subtop. Ze heeft vanwege haar handicap aan haar rechterbeen een speciaal pasje waarop bijvoorbeeld staat dat ze gewoon mag lichtrijden. “Ik reed meerdere paarden Lichte Tour en ik had zelf nog een jonge hengst (v. Apache) staan uit die merrie waar ik veel internationaal mee gereden had. De eerste paar keer reed iemand anders hem, maar daarna heb ik hem overgenomen. Ik wilde niet het risico lopen dat ik meteen aan de bakrand zou blijven hangen, want dan heb je meteen paniek met zo’n jong dier”, lacht Peters. “Dus de eerste paar keer wilde ik het niet zelf doen, ondanks dat hij hartstikke braaf was. Ik zag het alleen niet zitten om alleen met een vijfjarige-hengst op wedstrijd te gaan, dus ik heb hem verkocht.”

Nieuw begin

Ze vervolgt: “Op een gegeven moment kwam ik weer in contact met iemand waarvan ik vroeger ook een paard reed. We stonden een beetje te kletsen en er werd aan mij gevraagd of ik de paardensport niet miste. Ik zei: Dat moet je mij ook echt vragen als ik hier op stal tussen zes paarden sta. Toen miste ik het ontzettend! Ze vroeg of ik diezelfde week kwam rijden en zo gezegd zo gedaan. Ik begon met het paard te rijden dat ik destijds ook reed en dat was meer voor de fun. Het begon wel weer te kriebelen en zo ging ik ook weer op wedstrijd met een ander paard van haar. Die merrie die ik toen mee had was alleen hartstikke hengstig, dus dat werkte niet. Maar ze had ook nog verschillende andere paarden staan waarmee ik op concours wel uit de voeten kon. Zo reed ik een ruin na drie keer proberen in het L2.”

Selecties

De eigenaresse van de paarden, Ilona de Bruyn, vond na verloop van tijd dat Peters Gossie maar mee moest nemen. “Ik had er vijf keer op gereden, startte haar meteen in het Z1 en dat ging hartstikke goed, dus een week later nam ik haar weer mee. Dat ging nog beter.” De Bruyn concludeerde dat de combinatie al twee selectiewedstrijden had gereden en dat ze er best goed voor stonden. “Ik reed maar twee keer in de week, maar na drie succesvolle selectiewedstrijden reed ik toch op de Limburgse Kampioenschappen. Het paard had nog niet veel ervaring en vond het erg spannend, dus daar stopte het, maar dat was helemaal niet erg.”

Sportpredicaat

“Er zat ook een veulen in, dus ik begon na te denken over een eventueel Sportpredicaat. De wissels gingen al heel goed, dus ik wilde het proberen voordat het veulen zou komen. Een week of drie later reed ik weer op een andere wedstrijden. Eén keer in het Z2 en één keer in het ZZ-Licht. In het Z2 werden we tweede met 66% en in het ZZ-Licht haalde ze 61,5%, dus toen was ze ook ineens ZZ-Licht! Toen mocht ze met zwangerschapsverlof! Het veulentje is er nu uit, dus nu gaan we haar weer rustig oppakken”, besluit de amazone. 

Tekst: Elaine Duurham
Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Ilona de Bruyn

Reacties