Paardenrusthuis Nieuw-Schoonebeek breidt uit: “Er is veel vraag”

Paardenrusthuis Nieuw-Schoonebeek breidt uit: “Er is veel vraag”

0 1055
boterbloem paard wei
Het paardenrusthuis in Nieuw-Schoonebeek gaat flink uitbreiden, dat meldt RTV Drenthe. Momenteel is er plaats voor ruim vijftig paarden. Na de verbouwing kunnen er wel tachtig pensioenpaarden terecht.
“Er is toch vraag naar een plek om een oud paard een goede oude dag te geven”, licht eigenaar Harrie Lubbers toe. Samen met zijn vrouw runt hij het paardenrusthuis. De eigenaren van de paarden betalen voor het eten en de verzorging van de dieren.

Nieuwe stallen

Lubbers wijst naar een ruimte tussen de uitloop en de stallen: “Hier komen allemaal nieuwe boxen naar het eind toe. Het is de bedoeling dat er voor ieder paard een stal is, maar sommige mensen willen hem alleen in de uitloop hebben staan.” De uitloop is een grote, overdekte ruimte waar de paarden kunnen schuilen tegen slecht weer. “De paarden lopen hier in een kudde. De oude paarden, die soms verstoten worden, hebben we apart staan,” vertelt Lubbers.

Iedereen welkom

Al 23 jaar vangt de dierenliefhebber paarden op. Hij begon met vijf, maar al gauw groeide het uit tot het rusthuis wat het nu is. “Alle paarden zijn hier welkom,” stelt hij. “Ook jonge geblesseerde paarden, die anders 23 uur in een box in Amsterdam of Rotterdam staan, vangen we op. Hier kunnen ze in de wei lopen en hier wordt niet gereden. Alleen rust, niks anders.” 

Er zijn 154 paarden doodgegaan in de 23 jaar dat Lubbers het rusthuis runt. “Dat is soms wel moeilijk, vooral voor de eigenaren. Vooral in het najaar of winter overlijden paarden, die er al tegenaan hangen en net de zomer zijn doorgekomen.” 

Bron: RTV Drenthe

Foto: Archieffoto

Reacties