Russen misschien toch niet aan start op Olympische Spelen?

Russen misschien toch niet aan start op Olympische Spelen?

Tokio

Het wereldantidopingbureau WADA heeft Rusland voor vier jaar verbannen van het wereldwijde sporttoneel. Dat houdt ook in dat de Russen in principe niet welkom zijn op de Olympische Spelen volgend jaar in Tokyo.

Wat de gevolgen zijn voor het Russische dressuurteam, dat zich voor het eerst in achttien jaar geplaatst heeft, is nog niet bekend.

Testresultaten gemanipuleerd

Het WADA nam dat besluit op aanbeveling van een onafhankelijke onderzoekscommissie. De commissie heeft geknoei met gegevens uit het Moskouse dopinglaboratorium vastgesteld. Het WADA kreeg begin dit jaar, na lang touwtrekken, de data van Russische sporters. De onderzoekscommissie stelde vast dat tienduizenden testresultaten waren gemanipuleerd of verwijderd.

‘Schoon’

De door WADA uitgesproken straf betekent niet dat er geen Russische sporters mogen deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokyo. Atleten moeten kunnen aantonen dat ze voldoende zijn getest op doping en niet bij eerdere dopingzaken betrokken zijn geweest en dus als ‘schoon’ kunnen worden aangemerkt. Als dat het geval is zouden ze onder neutrale vlag kunnen deelnemen. Per sporter en per team wordt nu bekeken bij wie dat het geval is. Ook teams kunnen onder neutrale vlag meedoen.

Bron: de Hoefslag/ NOS

 

 

Reacties