Ruiters vrijuit na vondst sparteïne

Ruiters vrijuit na vondst sparteïne

0 410
Marlon Modolo Zanotelli
Marlon Modolo Zanotelli - Icarus World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2015 © DigiShots

Twee ruiters wiens paarden positief werden getest op de stof het sparteïne gaan vrijuit. De FEI concludeert dat de paarden hooi hebben gegeten waarin gedroogde lupine zat. Sparteïne staat bovendien nu niet meer op de FEI-lijst van verboden middelen.

Sparteïne (ook lupinidine genoemd) is een stof die kan worden ingezet om het hart, de bloedsomloop en de darmwerking te stimuleren.

CSI3* in Vilamoura

De stof werd gevonden in het bloed van de springpaarden Sirene de la Motte van de Braziliaan Marlon Modolo Zanotelli en Blaze of Glory II gereden door de Brit Henry Turrell. Beiden deden mee aan de CSI3* in het Portugese Vilamoura (POR) in februari en maart van 2017.

Het FEI-tribunaal stemde eerder al in met het opschorten van de schorsing van de twee ruiters, die in april vorig jaar werd opgelegd. Lupine komt veel voor in Portugal en daarom zat het ook in het hooi dat de paarden tijdens het concours te eten kregen.

Alleen de resultaten die beide combinaties behaalden in Vilamoura zijn geschrapt.

Specified Substances

De FEI heeft sparteïne op de lijst met ‘specified substances’ gezet. Deze stoffen zijn niet minder belangrijk of minder gevaarlijk dan ‘verboden stoffen’, maar ze komen vaker voor in ‘gewoon’ voer en kunnen dus ongemerkt in het bloed opduiken. Ook kunnen ze ‘per ongeluk’ worden gevoerd, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van besmet voer. In dat geval volgt niet automatisch een schorsing van de combinatie.

Teugels als zweep

De tribunaal van de FEI heeft ook de uitspraak tegen endurance-ruiter Khaled Ebrahim Khalil Khairi uit Bahrain definitief gemaakt. Hij gebruikte een extra paar teugels als zweep. Tijdens endurance-wedstrijden is het gebruik van een zweep verboden.

Het incident vond plaats tijdens de CEI2* 120km in Sakhir (Bahrein) op 14 januari 2017.
Het tribunaal van de FEI oordeelde dat het gebruik van de extra teugels kan worden gezien als mishandeling van zijn paard Happy Jack.

Khaled Ebrahim Khalil Khairi is voor drie maanden geschorst en moet een boete van 2000 Zwitserse franc (ruim anderhalf duizend euro) en ruim 800 euro proceskosten betalen.

Bron: FEI

Foto: DigiShots

 

Reacties