Onderzoek: ruiters zitten stabieler zonder zweetbladen

Onderzoek: ruiters zitten stabieler zonder zweetbladen

0 3860
Zadel, zweetbladen

We kunnen het ons maar moeilijk voorstellen: een zadel zonder zweetbladen. Maar welke invloed hebben zweetbladen op de stabiliteit van de ruiter? Een zadel moet ervoor zorgen dat de ruiter veilig en comfortabel kan rijden, én verdeelt de druk gelijkmatig over de rug van het paard.

Benen van de ruiter in rechtstreeks contact

Een zadel heeft gewoonlijk twee zweetbladen waaraan de singelstoten en stijgbeugelriemen bevestigd zijn, maar er zijn ook zadels die er maar een hebben. Het voordeel daarvan is dat het zadel minder weegt, én dat er een beter contact is tussen het been van de ruiter en de ribbenkast van het paard.Een zadel zonder zweetbladen gaat nog een stapje verder: de benen van de ruiter worden slechts van het paardenlichaam gescheiden door een dunne pad.

zweetbladen
Van boven naar onderen: een zadel met twee zweetbladen, met een zweetblad en zonder zweetbladen. (foto: Clayton e.a.)

Drukmeting

Onderzoekster Hilary Clayton en haar collega’s hebben de effecten van een zweetbladloos zadel op de ruiterstabiliteit onderzocht. Vijf paarden, die dressuurmatig getraind werden, werden door hun vaste ruiter gereden: met hun gewone zadel en met een zweetbladloos zadel. Tussen het zadel en de rug van het paard werd een drukmetende pad gelegd om de druk te meten, en zo te zien waar het zadel precies druk uitoefende.

Er werden data verzameld in verzamelde en uitgestrekte stap, draf en galop op de rechte lijn, om te bepalen of er verschil was tussen de conventionele en zweetbladloze zadels.

Ruiter zit stiller

 

De snelheid en paslengte van de paarden verschilden niet in de verschillende gangen. De onderzoekers zagen bij het zweetbladloze zadel wel veel minder zijwaartse bewegingen van de ruiters, in de drie gangen. De ruiters bewogen ook minder naar voren en naar achteren in de verzamelde draf, uitgestrekte draf en uitgestrekte galop. De onderzoekers stellen dat die verhoogde stabiliteit het gevolg is van het ontbreken van de zweetbladen. De dijen van de ruiter liggen op die manier wat dichter bij elkaar: op die manier kunnen de spieren rond de heupen de bewegingen van het bekken en het bovenlichaam stabiliseren.

‘Om samen te vatten: een zweetbladloos zadel staat een nauwer contact toe tussen de benen van de ruiter en de zijkanten van de ribbenkast van het paard, waardoor de stabiliteit van de ruiter verbetert,’ zeggen ze.

‘Effect op het hele bewegingssysteem’

De onderzoekers zeggen verder dat het zweetbladloze zadel niet alleen een effect heeft op de stabiliteit van de ruiter, maar op het hele bewegingssysteem van paard en ruiter. ‘Er is dus meer onderzoek nodig naar de bouw van de paarden, de morfologie van de ruiter én hun interactie bij het gebruik van verschillende soorten harnachement.’

 

Bron: Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties