Veluwe: Ruiter erin, zwijnen eruit?

Veluwe: Ruiter erin, zwijnen eruit?

zwijn, zwijnen
Wilde zwijnen (foto: LTO Noord)

Op de Veluwe is het heerlijk paardrijden, dankzij de vele bosrijke ruiterpaden. Maar wat veel ruiters zich misschien niet realiseren, is dat de hekken die ze voorbijrijden een hele bijzondere functie hebben en dus dicht moeten blijven. Wat die functie dan is? Simpel: de wilde zwijnen in het bos houden.

Wildroosters

Diverse dorpskernen en landbouwgebieden op de Veluwe worden al jaren beschermd door een zogeheten faunaraster (hekwerk) tegen schade van wilde zwijnen. Daarnaast liggen er wildroosters in het gebied, waar wandelaars en fietsers overheen kunnen, maar herten, zwijnen en ander wild niet.

Hekken voor ruiters

Ook paarden stappen niet over een wildrooster. Om ruiters en menners toch te kunnen laten genieten van de Veluwe kunnen zij via hekken in de (ruiter)paden de bossen in trekken. Boeren en boswachters merken regelmatig dat ruiters – en ook andere passanten – hekken open laten staan. Vaak uit onwetendheid, omdat ruiters het nut van dit hek niet kennen.

Afgeschoten

Wilde zwijnen die het landbouwgebied in trekken, moeten worden afgeschoten. Dit is zo afgesproken om schade aan landbouwgewassen en in dorpen, denk aan bermen en tuinen, te voorkomen. Die afspraak hebben onder meer provincie, terreinbeherende organisaties (zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) en boeren gemaakt.

‘Ruiters, sluit de hekken’

Ruiters worden daarom dringend opgeroepen om hekken te sluiten op de ruiterpaden. Dit voorkomt het onnodig afschieten van wilde zwijnen en (extra) schade aan gewassen.

Bron en foto: Persbericht LTO Noord

 

Reacties