Ruim twee derde van ruiters en menners voelt zich onveilig in het...

Ruim twee derde van ruiters en menners voelt zich onveilig in het verkeer

De KNHS en ANWB hebben een gezamenlijk onderzoek gehouden naar de veiligheid van ruiters in het verkeer. Uit de enquête blijkt dat meer dan twee derde deel van de ruiters en menners de afgelopen twee jaar regelmatig te maken heeft gehad met onveilige verkeerssituaties.

Er deden 3.456 paardensporters deel aan de enquête. Van de deelnemers was 95,6% vrouwelijk en 4,4% mannelijk. Van de mannelijke deelnemers was de meerderheid ruiter (57,7%), gevolgd door menners (26,8%). Van de vrouwelijke deelnemers was 83,8% ruiter en 14,3% zowel ruiter als menner. De respondenten kwamen uit heel Nederland; de meesten uit Zuid-Holland (19,3%) en Gelderland (16,2%); de minsten uit Groningen (2,6%) en Flevoland (2,0%).

Personenauto’s zorgen voor meeste onveilige situaties

Het merendeel rijdt in een landelijke omgeving, op een eigen paard of pony. Vooral ruiters rijden ook nog eens op een paard van iemand anders.

Paardensporters zijn van mening dat personenauto’s, gevolgd door mountainbikes en fietsers, crossmotoren en (land)bouwverkeer de meeste onveilige verkeerssituaties veroorzaken. 85% van ruiters en menners zijn ervan overtuigd dat andere weggebruikers niet weten hoe ze zich moeten gedragen als ze een paard tegenkomen. Ongeduld en frustratie zijn verder redenen voor onveilige situaties.

Liever niet via de openbare weg

30% van de ruiters rijden minder buiten omdat ze via de openbare weg moeten, en 20% is in dubio. 50% van de ruiters wordt dus negatief beïnvloed in hun buitenrijgedrag door de situatie op de openbare weg. Menners blijken er minder gevoelig voor te zijn, maar dat heeft wellicht te maken met minder alternatieven.

De gemiddelde score voor ruiters is een krap voldoende. Opvallend is dat menners zich iets veiliger voelen dan ruiters.

Bekijk de presentatie van het onderzoek ‘Enquête Veilig Verkeer voor ruiters’

Bron: KNHS/ANWB

Foto: Remco Veurink

Reacties