Ruim 1500 KNHS-leden ondertekenen petitie over ereronde te paard

Ruim 1500 KNHS-leden ondertekenen petitie over ereronde te paard

0 1519
ereronde te paard
Alberto Zorzi Longines FEI World Cup Leipzig 2019 © DigiShots

Ruim 1500 KNHS-leden hebben zich middels een petitie uitgesproken voor het in ere houden van de ereronde te paard.

De KNHS maakte vorige week bekend dat op het Nederlands Kampioenschap de huldiging van de kampioenen zonder paarden in de ring zal zijn.

1513 handtekeningen

De petitie werd opgezet onder het motto: ‘Huldiging en ereronde te paard moeten blijven”.
Vanaf dat moment stromen de reacties uit het hele land binnen. De teller staat momenteel op 1513 handtekeningen en dit getal is nog steeds gestaag groeiende.

De initiatiefnemers van de petitie, die werd ingediend door Enit Scholtens, willen de KNHS een beeld geven hoe de leden over deze beslissing denken. En zij willen dat de KNHS de beslissing herziet en de huldiging en ereronde te paard gewoon weer door laat gaan.

Ultiem kippenvelmoment

De motivatie om de petitie te ondertekenen loopt uiteen. “De huldiging en de ereronde op een kampioenschap is het mooiste dat je kunt meemaken als ruiter,” vindt een van de ruiters. “Op dat moment heb je het gevoel écht gewonnen te hebben en voel je alle eer. Oftewel: ‘Het ultieme kippenvelmoment’. Je mag dit de kampioenen niet ontnemen.”

De ondertekenaars vinden ook dat de ruiter zelf moet beslissen om al dan niet deel te nemen aan de huldiging te paard. “Laat de angst van een enkeling niet het plezier van de rest verpesten.”

Betutteling

Anderen vinden het een verarming en betutteling van de dressuursport als er geen ererondes meer gereden worden. “Waarom springruiters wel en dressuurruiters niet? We zijn toch geen kneuzen?”

Dressuurpaarden die het niet aankunnen zouden juist beter opgeleid moeten worden. “De dressuursport is veel te tuttig aan het worden, je moet juist werken aan gewenning van paard en ruiter aan rumoerige omstandigheden, dit komt de prestatie en de sport ten goede.”

Vertrouwen herstellen

Volgens de initiatiefnemers van de petitie zijn er meerdere incidenten geweest waarbij KNHS leden ontevreden waren over genomen beslissingen door de KNHS. “Het vertrouwen in de KNHS moet hersteld worden maar dat gebeurt niet vanzelf. De bestuurlijk/organisatorische lijn wordt door het gemiddelde KNHS lid als weinig toegankelijk ervaren.”

Zij pleiten voor het meerdere malen per jaar houden van een poll onder leden om in kaart te brengen hoe zij over zaken denken. “Dit zou dan laten zien dat de KNHS écht open staat voor haar leden en het gevoel geven dat hun inbreng meetelt.”

Bron: persbericht / Hoefslag

Foto: Digishots

Reacties