Rosanne Tijssen: “Ik haal mijn kick uit de finetuning”

Rosanne Tijssen: “Ik haal mijn kick uit de finetuning”

Rosanne Thijssen aan het werk © KSP fotografie

Rosanne Tijssen wist toen ze begon aan de Helicon opleiding Paard & Management al dat ze ooit haar eigen bedrijf zou hebben. Ze specialiseerde zich vervolgens  in paardensportmassage en heeft nu een goedlopend bedrijf met voornamelijk professionele ruiters en amazones als klant. 

Verder verdiepen

“Ik ben begonnen met paardensportmassage toen ik met mijn eigen paard reed en bepaalde oefening niet wilde lukken. Ik heb toen zelf een keer een sportmasseur erbij geroepen en het was zo verrassend hoe mijn paard daar op reageerde. Ik had het nog nooit eerder meegemaakt en was enorm onder de indruk. In die tijd deed ik nog de Helicon opleiding en toen besloot ik om er echt wat mee te gaan doen. Het is dus begonnen bij een praktijkvoorbeeld, ik werd getriggerd, ging me verder verdiepen en nu zijn we twintig jaar verder en heb ik sinds 16 jaar mijn eigen bedrijf”, vertelt Tijssen lachend. 

Diploma

Haar paard van toen blokkeerde telkens op de wissels. “Toen zei een stalgenoot van mij; hey je moet eens een masseur laten komen, laat hem eens losmaken en misschien dat het dan wel lukt. Dat was ook echt zo! Mijn paard is toen behandeld en het ging ineens hartstikke goed. In die tijd was sportmassage voor paarden nog helemaal niet bekend of normaal in Nederland. Het was nog helemaal nieuw, we kenden wel fysiotherapeuten en dierenartsen, maar daar hield het wel bij op. In het laatste jaar van mijn opleiding ben ik naar Engeland gegaan en toen heb ik daar mijn Equine Therapist-diploma behaald.”

Tussen de oren

“Naast dat de oefeningen nu wel lukte, veranderde mijn paard qua karakter ook. Hij werd gemoedelijker. Als een oefening niet lekker lukt, wordt hij een beetje narrig, je raakt zelf gefrustreerd en als het lijf dan ineens doet wat het moet doen is het voor het paard natuurlijk ook veel fijner. Ik doe voornamelijk sportmassage dus ik richt mij op het voorkomen van problemen en blessures, maar doordat je die oplost zorg je ook goed voor het welzijn van het paard. Ik zeg altijd dat het dan rustig wordt tussen de oren.”

Eigen bedrijf

Een eigen bedrijf was altijd al een grote droom van de masseuse. “Ik kom echt uit een ondernemersfamilie en ik altijd al een eigen bedrijf gewild. Aan de Helicon deed ik de opleiding Paard & Management met in mijn achterhoofd wel het idee om ooit zelf iets te beginnen. Ik heb die vierjarige opleiding gedaan, maar in het derde jaar besloot ik om ook echt door te zetten. Ik ben geen talentvolle ruiter, wilde niet op een manege werken, maar ik wilde mij echt gaan specialiseren. Het masseren kwam op mijn pad en daar ben ik voor gegaan!”

Technieken

“Sportmassage is heel breed, maar mijn passie en specialisatie is de biomechanica. Dat is de werking van het paardenlichaam en dan met name van de dressuurpaarden. Waar ik echt mijn kick uit haal is de finetuning. Bijvoorbeeld als een paard op Grand Prix niveau loopt en net wat moeite heeft met een vloeiende piaffe-passage overgang. Naast de manuele technieken gebruiken ik ook laser en van die gekleurde equine tape. Mijn grootste klantenkring bestaat wel uit professionele stallen en ruiters.”

Passie

Zo komt ze ook regelmatig bij Dayano (v. Jazz ) van Danielle van Mierlo. “Die is ze nu ook naar het hoogste niveau aan het werken. Dayano is wel een paard net heel veel spanning en dat houdt hij allemaal vast. Dan werk ik niet aan een bepaalde oefening, maar doe je meer je best om die spiertonus te verlagen. Zodra je opstapt merk je meteen dat je een losser paard hebt en dat de spanning minder is. Ik wil van mijn klanten wel altijd een terugkoppeling hebben. Het is voor mij niet alleen werk, maar het is ook mijn passie. Als ik een paard behandeld heb wil ik graag weten wat er wel en niet verbeterd is en hoe het allemaal gaat.”

Fijne combinatie

Toen Tijssen 20 jaar geleden begon met paardenmassage was haar doel een eigen bedrijf, nu is ze al 16 jaar voor zichzelf bezig en loopt het als een trein. “Ik ben tussendoor moeder geworden, dus ik ben wat minder uren gaan werken, maar ik heb nog net zoveel klanten. Sinds vorig jaar ben ik voorzitter van de Vereniging Paarden Sportmasseurs en ik zou graag die combinatie behouden. Ik draag het professionele vak uit en dat vind ik enorm tof. Het is geen gefriemel en gefrummel, maar het is echt massage”, besluit ze. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: KSP fotografie

Reacties