Ron Schonewille: “Het belangrijkste is dat ze het spelletje leuk vinden”

Ron Schonewille: “Het belangrijkste is dat ze het spelletje leuk vinden”

Orlandaise
Patrick van der Meer - Uzzo World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2012 © DigiShots

De nakomelingen van de fokmerrie Orlandaise (v. Indoctro) blijven goed presteren, wat de merrie nu het predicaat preferent opleverde. Eigenaar en fokker van het jaar 2019 Ron Schonewille kan zijn geluk niet op en geniet nog elke dag van zijn ‘oude merrie’ zoals hij Orlandaise liefkozend noemt. 

Preferent

Schonewille vertelt over wat zo’n extra predicaat voor hem betekent. “Prestaties gaan natuurlijk steeds meer wegen, dat is een ding wat zeker is. Als je eens een keer met een jonge hengst op de keuring wilt komen telt dat natuurlijk allemaal wel mee. Afgelopen week is haar dochter Fleur D’Orlandaise (v. Uphill) ster geworden op de thuiskeuring en tegelijkertijd hebben twee hengsten de tweede bezichtiging gehad. Dus het gaat allemaal wel goed!”

“Nu is ze preferent en is het hele plaatje compleet. Qua prestaties was ze er al met de eerste twee nakomelingen, Uzzo (v. Lancet) en Vaillante  (v. Krunch de Breve). Het verhaal van Uzzo is wel bekend”, vertelt Schonewille lachend. “En Vaillante is een Grand Prix springpaard, dus de eerste twee zorgden al voor het prestatiepredicaat wat natuurlijk fantastisch is.”

Eigenwijs

Schonewille had niet verwacht dat het allemaal zo goed uit zou pakken. “Ik wilde altijd al iets met de fokkerij gaan doen want het had altijd al mijn interesse. Net als ieder ander had ik er altijd zo mijn ideeën over, maar dan moet je opzoek naar een goede merrie om mee te beginnen en dat valt niet mee. Ik ben daar meer dan een jaar zoet mee geweest. Je hebt natuurlijk een bepaald idee over het fokken van een spring- of dressuurpaard. Maar ik ben dan wel zo eigenwijs dat ik meteen twee kanten op fok, ze noemen mij ook wel de eigenwijze fokker.”

Lastige zoektocht

Schonewille was uiteindelijk op zoek naar een heel goed springpaard. “Ik wilde er een met een goede stam waar veel prestatie uit kwam. Dus ik heb toen met veel verschillende fokkers gebeld. Dat hele proces was wel een lastige zoektocht om het maar zo te zeggen. Je moet echt doordringen tot fokkers en ze ervan overtuigen dat je er serieus mee aan de gang wil om iemand over de streep te trekken.”

Leuk spelletje

Het karakter van de merrie kan volgens Schonewille niet beter. “Ze heeft een super instelling en is fantastisch in de omgang. Dat is eigenlijk het belangrijkste, de instelling qua sport. Voor mij is dat wel een heikel punt op dit moment. Ik wil alleen hengsten hebben als die fijn mee willen werken en hetzelfde geldt voor de merries. Ze moeten het wel doen, maar als een paard geen team met je wil vormen komen de kwaliteiten nooit boven water. Uiteindelijk moet een paard het spelletje ook leuk vinden.”

Op haar best

Orlandaise is nu 23 jaar en volgens haar eigenaar nog topfit. “Ze is nu drachtig van Glamourdale. Hoe commercieel kan je het verzinnen, een wereldkampioen uit de moeder van een wereldkampioen. Als je haar vijf minuten nadat ze naar binnen wil pas naar binnen haalt ga je als een vlaggetje”, grapt de fokker. “Ze doet het nog hartstikke goed en ze is op haar best als ze drachtig is. Als het op een gegeven moment niet meer lukt krijgt ze gewoon een hele fijne oude dag.” 

Zie ook: Ron Schonewille: ‘Je allerbeste merrie moet je opofferen’

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties