Romy Veldmeijer: “Ik vind het heel erg leuk om paarden ervaring op...

Romy Veldmeijer: “Ik vind het heel erg leuk om paarden ervaring op te laten doen”

Romy Veldmeijer en haar jonge merrie Katies Zelma.

Samen met haar ouders runt Romy Veldmeijer Dressuur- en Pensionstal De Cavalier. Daar houdt de amazone zich vooral bezig met het opleiden en doortrainen van verschillende paarden. “Ik vind het echt heel erg leuk om paarden ervaring op te laten doen”, vertelt Veldmeijer enthousiast.

Gebroken

Het paardenverhaal van Veldmeijer begon 10 jaar geleden met haar paard Britt, al was dit niet een vliegende start. “Toen we haar kochten kwam ik net van de manege af, waar begonnen ben toen ik 7 jaar was. Britt was niet zo gehoorzaam, ze schoot wel eens uit handen en ze is vaak gevallen. Het is uiteindelijk een paar jaar goed gegaan, maar toen viel ze tijdens het longeren. Haar derde halswervel is toen afgebroken. Het was nog maar de vraag of het goed zou komen, maar het is boven verwachting goed gegaan. Ik maak Britt nu namelijk klaar voor het Z2 en ze pakt het heel erg goed op”, aldus de amazone.

Apart paard

“Dat hadden we echt niet verwacht”, geeft Veldmeijer toe. “Op het moment dat Britt haar nekwervel brak reden we L2, en de verwachting was dat we niet hoger kwamen dan het M. Het buigen van haar hals is natuurlijk wel een beperking op zo’n moment.” Over haar paard vertelt de amazone: “Ze heeft niet altijd zin om iets te doen, maar ze heeft wel echt een heel goed doorzettingsvermogen. Als ze er eenmaal is, gaat ze door het vuur. Je moet wel echt een klik met haar hebben, want ze is best een apart paard”, lacht ze. “Maar als het eenmaal klikt, en als ze eenmaal gaat, dan gaat ze er ook echt voor.”

Veulentjes

Doordat het rijden niet altijd van een leien dakje ging, besloot Veldmeijer zich ook te verdiepen in de fokkerij. “Ik heb namelijk alleen maar merries staan” licht ze toe. “Het leek me leuk om een veulentje te fokken zodat ik voor mijzelf ook wat achter de hand had. Helaas verloor Britt dit jaar haar veulentje, maar ik geef niet zomaar op. Dit jaar probeer ik het opnieuw met Britt en met Kodessa, mijn 5-jarige merrie. Ik hoop wel dat als ik dan straks een eigen veulen heb, dat ik daarmee de sport in kan gaan. Dat is heel speciaal en lijkt me toch echt wel heel leuk. En daarnaast hebben we denk ik als ruiters allemaal wel de droom om in de subtop te kunnen rijden…”

Toekomstpaard

“Ik vind het heel erg leuk om paarden ervaring op te laten doen”, vervolgt ze. “Daarbij kijk ik natuurlijk wel naar wat het paard aan kan. Ik wil altijd eerlijk zijn naar wat het paard kan en haar niet overvragen. Ik heb wel een jong paard staan waar ik veel verwachtingen van heb voor de toekomst, dat is Kodessa. Zij is op dit moment aan het revalideren van een breuk aan haar achterbeen. Ze is een moeilijk paard, maar wel met veel potentie voor de hogere sport. Haar breuk komt gelukkig goed, de kliniek is heel erg positief over haar. We hebben laatst een botscan laten maken en het ziet er boven verwachting goed uit. Haar blessure hoeft geen bemerking te zijn voor de sport”, klinkt het opgelucht.

Gezelligheid

Ook over haar toekomst in de paarden heeft Veldmeijer al goed nagedacht. “Ik zou het bedrijf later graag over willen nemen van mijn ouders. Misschien dat ik er een paar paarden bij koop voor de handel, maar ik vind mijzelf geen handelaar. Dat zou ik ook niet willen worden, en ik denk ook niet kunnen. Elk paard dat hier binnenkomt gaat niet meer weg, ik houd eigenlijk alles aan.” Het leukste aan het werk op stal vindt de amazone het contact met de (pension)klanten. “Er staat nu op de planning dat ik er een ORUN-opleiding bij ga doen zodat ik ook instructie kan geven. Met meer klanten erbij is het gewoon zo gezellig op stal.” En die gezelligheid, die wil de amazone vooral blijven behouden.

Tekst: Femke Verbeek

Bron:  Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties