Romy Veldman: “Ik was niet gek en ik kan wél rijden”

Romy Veldman: “Ik was niet gek en ik kan wél rijden”

0 10121
Romy Veldman
Romy Veldman - Johnny © Annemarie Ostendorf

Romy Veldman kocht drie jaar geleden haar eerste eigen paard, een driejarige ruin Johnny (v. Hofrat). Na een korte periode werd ze bang voor haar paard en zelfs naar de paddock lopen werd een opgave. Ze kwam in het ziekenhuis terecht met een tumor in haar buik. Ze werd geopereerd waarbij haar bijnier werd verwijderd. “Ik ben blij dat ik tijdens deze periode elke dag naar stal ben blijven gaan. Want in de stal was en is hij nog steeds de liefste.”

Ontsteking

“Toen ik Johnny kocht kwam mijn meisjesdroom uit” vertelt Veldman. “Ik was 21 en ik wilde dolgraag met hem aan de slag. Het duurde niet lang of ik werd angstig. Ik durfde niet meer te rijden of te longeren. We hebben een jaar lang gevochten tot ik op een ochtend wakker werd met pijn. Steeds meer spieren hielden er mee op en ik kon mijn handen niet meer goed bewegen. Ik kwam aan in het ziekenhuis aan en werd op verschillende aandoeningen getest. Er kwam uit dat ik een ontsteking had in mijn buik. Ze vonden afwijkingen op het hartfilmpje wat mij geen gerust gevoel gaf.”

Tumor

Ze werd steeds banger en raakte de controle steeds meer kwijt. “Het enige wat ik nog kon controleren was mijn voeding. Ik werd steeds dunner en mijn angst groter. Na een aantal maanden wist het ziekenhuis de afwijkingen op het hartfilmpje waren. Ik had een goedaardige tumor op mijn bijnier. Deze tumor zorgde voor een overproductie van verschillende hormonen. Mijn verhoogde waardes zorgden ervoor dat ik een hoge bloeddruk kreeg, zo hoog dat je het gaat voelen. Je voelt je gejaagd en hebt veel adrenaline in je lijf zitten. Ik kreeg hartkloppingen en een hartritmestoornis.”

Indruk

“Mijn angst speelde op de gekste momenten op. In mijn beleving gebeurde er iets heel spannends maar dat stelde niks voor. Ik ben nog nooit zo bang geweest en ik had expres een jong paard gekocht. Ik heb hem zelf aangereden en dit was niks voor mij. De dokteren vertelden dat er heel goed te leven is met één bijnier. Na de operatie merkte ik dat mijn paard veel rustiger werd. Dat mijn bloeddruk zoveel indruk op hem heeft gemaakt wist ik niet.”

Romy Veldman
Romy Veldman – Johnny © Annemarie Ostendorf

Uitgroeien

Na de operatie begon ze eerst met longeren waarna ze weer kon rijden. “In de tijd dat ik niet kon rijden door de operatie kon hij lekker uitgroeien. Johnny is zes jaar en 1,83 meter hoog. Hij is mijn eerste eigen paard. Iedereen dacht dat hij vrij dominant was maar hij is best angstig. Hij is zo lief geweest de afgelopen jaren en ik had zoveel angst in mijn lijf. Mijn ziekte was een heel lang proces en Johnny heeft een hele grote positieve bijdrage gebracht. Ik heb nog nooit zo’n band ervaren met een paard. We rijden nu drie á vier keer per week en zijn aan het oefenen voor onze eerste wedstrijd.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Annemarie Ostendorf

Reacties