Romy Lieshout haar Hiodowdy Jones van gemeen en onberekenbaar paard naar maatje...

Romy Lieshout haar Hiodowdy Jones van gemeen en onberekenbaar paard naar maatje voor het leven

Romy Lieshout

Als  je grote droom een eigen paard kopen is, dan wil je natuurlijk ook een paard waar je van kan genieten en plezier mee beleeft. Romy Lieshout (15) had hard gespaard en ging op zoek naar paard waar ze lekker mee kon buitenrijden en kon springen. Na lang zoeken vond ze de Ierse ruin Hiodowdy Jones. Het was liefde op het eerste gezicht. Helaas ging het vanaf het begin niet goed. Hij was dominant en sterk en Romy lag er vaak naast. Toch gaf Romy niet op.

Vanaf dag één mis

De moeder van Romy, Linda Nolthenius-Lieshout vertelt: “We zijn lang op zoek geweest naar voor haar het geschikte paard. Toen we bij hem gingen kijken was het plaatje compleet en Romy was direct weg van hem. We kochten hem als recreatiepaard. Achteraf was het wel een beetje raar dat hij daar niet voor gereden werd. Romy ging er zelf op en het ging prima, dus de koop ging door en hij werd bij ons op stal gebracht. Vanaf de eerste dag ging het echter al flink mis. Hij was zo dominant en sterk. Hij brak steeds uit, zowel aan de hand als onder het zadel.”

Roddels en verhalen

“Hij had zo’n sterke wil en duldde geen tegenspraak. Romy was een onzekere puber. Achter haar rug om gingen ze over haar paard roddelen; dat hij staats gevaarlijk zou zijn en dat het gedoemd was om te mislukken.  Iedereen zei ook tegen haar dat ze hem weg moest doen. Ze is er wel eens vijf keer in een week afgevallen. Van mij mocht hij ook wel op Marktplaats, maar daar wou ze niks van weten. Het was haar paard en zij zette door.”

Respect opbouwen

“Ze is toen gaan lessen bij Close Contact Horsemanship. Ze zijn helemaal vanaf nul begonnen met grondwerk. Ze moest van haar onzekerheid af en aangeven wat haar zone is. Door alle verhalen was ze ondertussen nog onzekerder geworden. Ze moesten respect voor elkaar leren opbouwen. Dat grondwerk hebben ze acht weken gedaan. Toen kwam het omslagpunt. Aan de ene kant tussen hun samen en aan de andere kant kon ze de roddels naast zich neer leggen en deed het haar niets meer. Ze was veel zekerder geworden.”

Romy en Hiodowdy Jones

Ander paard

“Er zijn een heleboel tranen gevloeid, er is veel frustratie geweest en veel valpartijen, maar ze bleef heel dapper volhouden en wist dat het goed zou komen. Nu hebben ze samen zo’n immense band gecreëerd en doen ze het echt alles samen, zelfs tot aan rijden zonder zadel en hoofdstel. Hij geniet overal van en hinnikt als ze eraan komt. Hij is nu super gehoorzaam. Het is totaal een ander paard geworden en dat alles door wederzijds respect en vertrouwen op te bouwen naar elkaar. In het dagelijkse leven kan Romy zelf ook over haar heen laten lopen en haar grenzen laten varen. Door het grondwerk kan ze daarin nu ook beter haar grenzen aangeven. Dat heeft ze toch maar met hem geleerd. Heel speciaal! Ze zijn allebei enorm gegroeid als individu, maar zeker als team.”

Romy en Hiodowdy Jones

Bron: De Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties