Romy Huisman: “Ik wil op wedstrijd laten zien dat het ook zonder...

Romy Huisman: “Ik wil op wedstrijd laten zien dat het ook zonder sporen kan”

0 8449
Romy Huisman en Illustro. Foto: Privébezit

Afgelopen weekend behaalden Romy Huisman en Illustro voor de tweede keer op rij een kampioenstitel op het NK voor Iberische rassen. Vorig jaar wonnen ze de klasse voor Jonge Paarden, dit jaar eindigden ze bovenaan in Level 2. Het niveau van de proef is vergelijkbaar met Z1/Z2-niveau.

Uitdaging

De 7-jarige Illustro is sinds hij bijna drie was bij Huisman. Toen hij vierenhalf jaar was is ze begonnen met het inrijden. “Met zijn 1.55m is hij klein maar fijn”, lacht de amazone. “Het is een ontzettend sensitief paard, hij is heel gevoelig voor mijn ruiterhulpen. Dat is soms wel een uitdaging in het rijden. Hij heeft me geleerd om heel verfijnd te rijden en bewust na te denken over alle hulpen die ik geef. Hij doet namelijk wat met alle signalen die hij krijgt. Dat is een uitdaging, maar ook wel heel erg gaaf. Illustro neemt ook veel initiatief. Dat probeer ik in mijn voordeel te gebruiken in de training, maar soms krijg ik wel een Spaanse pas als ik verzameld wil stappen. Het is in ieder geval ontzettend interessant om te trainen”, lacht ze.

Last minute

Het was in eerste instantie niet gepland om deel te nemen aan het NK. De combinatie miste wat wedstrijdroutine en had door een verhuizing ook niet optimaal getraind. Tot er bericht kwam van de groep waarmee Huisman vorig jaar naar het EK in Parijs was gegaan. “Er werd aan de kampioenen van vorig jaar gevraagd of ze zich nog in wilden schrijven voor de competitie, omdat er nog plek was. Ik had al wel eerder berichten voorbij zien komen, maar had ook niet echt meegedaan aan de kwalificaties, die nu ook op een hele andere manier waren ingericht. Toen ik dat berichtje las dacht ik: waarom niet? Ik heb niks te verliezen en ik vind het ook wel weer heel erg leuk om erbij te zijn.”

Romy Huisman en Illustro tijdens hun proef. Foto: Sharon Noppert Fotografie

Zoals gedroomd

Huisman kreeg geen spijt van haar beslissing. “Ik vond het echt helemaal fantastisch. Het was nog wel even spannend. De dag ervoor reden we namelijk een reguliere dressuurwedstrijd en die ging echt slecht. Ik kreeg Illustro daar gewoon de bak niet rond omdat hij de nog niet gemonteerde spiegel eng vond. We hadden daar gelukkig geen verliespunten, maar we reden ook zeker geen winstpunt”, stelt ze. “In de eerste proef op het NK was Illustro nog wel wat gespannen. Helaas kregen we daar ook een storing in de middendraf. Gelukkig kon ik hem in de tweede proef rijden zoals ik had gedroomd. Ik kon echt een glimlach opzetten en genieten van het moment. Dat vond ik heel erg gaaf. Normaal gesproken gaat een wedstrijddag zo snel, maar nu was ik echt helemaal in het moment met Illustro. Het was dan ook een groot compliment dat de jury schreef dat we liefde en trots uitstraalden. Dat voelde wel als een beloning op ons werk.”

Sporen verplicht

In de reguliere dressuurwedstrijden is de combinatie momenteel M2 startgerechtigd. Voor de MCI-wedstrijd konden ze echter in een hogere klasse uitkomen. “Hierin reden we ook de appuyementen en eenvoudige galopwissels. Die mag je trouwens ook vervangen voor de vliegende galopwissel, waarmee je dan weer extra punten kan scoren. Toen ik aan het afwegen was of ik level 1 of 2 zou kiezen zag ik dat sporen vanaf level 2 verplicht waren. Ik schrok daar wel van. Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat dat een rol zou kunnen spelen. Daarom heb ik navraag gedaan bij de organisatie. Zij zeiden dat het voor hun geen probleem was als ik zonder sporen reed, maar dat het op internationale wedstrijden wel een harde eis is. Was het EK doorgegaan, dan had ik dus met sporen moeten rijden terwijl ik nog nooit sporen heb gebruikt op mijn paard.”

Vaak niet nodig

Huisman geeft daarbij duidelijk aan dat ze niets heeft tegen mensen heeft die wel met sporen rijden of een stang en trens hoofdstel gebruiken. Huisman: “Maar ik wil gewoon graag delen met de rest van de wereld dat het ook zonder kan. Momenteel werken Illustro en ik aan de pirouettes, passage en piaffe. Zonder sporen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat sporen en een stang en trens hoofdstel in veel gevallen niet nodig zijn. Ik rijd niet alleen wedstrijden voor mijn eigen ego en plezier, ik wil er ook wat mee uitdragen. Hopelijk wordt er een stukje rijkunst gewaarborgd. Ethiek is voor mij een belangrijk thema. Ik vraag me af of er toekomst is voor de (internationale) paardensport als we zo door blijven gaan. Verandering moet echt van binnenuit komen.”

Principekwestie

Om die reden vindt ze het belangrijk dat ook internationale ruiters, juryleden en organisaties openstaan voor verandering. “Dat is nodig voor onze sport om te blijven voortbestaan. Ik wil bewijzen dat ik het zonder sporen kan, maar waarom mag ik dat dan niet op een internationale wedstrijd laten zien? Voor mij is het dan ook geen optie om dan maar met een nepspoor te gaan rijden. Het gaat mij om het principe”, stelt de amazone. “Als ik met een nepspoor ga rijden houd ik de regelgeving in stand. Ik wil juist dat het herzien gaat worden. Zodat ik en vele anderen met mij rijkunst van hoog niveau kunnen gaan tonen zonder sporen te gebruiken. Het gaat er toch uiteindelijk om dat we laten zien dat we een verfijnde communicatie met onze paarden hebben afgestemd?”

Hoogst mogelijke niveau

Als het lukt, wil Huisman dus graag met Illustro – zonder sporen –  doorgroeien naar de internationale wedstrijdsport. “Eigenlijk wil ik hem opleiden naar het hoogst mogelijke niveau, maar wel binnen mijn eigen principes”, licht ze toe. “In principe is Grand Prix dan het hoogste niveau, maar er zijn nog heel veel andere dressuuroefeningen die hoger zijn dan dat, zoals de hogeschooloefeningen. Ik wil graag kijken naar wat mogelijk is met mijn paard. Ik wil in ieder geval niveau 4 bereiken in de Working Equitation met hem. Ook wil ik dus heel graag verder in de dressuur. Of dat wel of niet op wedstrijd is, dat gaan we zien. Maar ik wil Illustro in ieder geval alle oefeningen aanleren en in lichtheid laten uitvoeren.”

Ten slotte hoopt Huisman nog vele anderen te inspireren door haar werk als instructrice. Ook organiseert ze trainingskampen en is ze actief via Social Media onder de naam Snuitable. “Op deze manier wil ik mijn bijdrage leveren op het verbeteren van het paardenwelzijn in Nederland”, sluit ze gedreven af.

Bekijk hieronder een samenvatting van de kür op muziek van Huisman en Illustro.

View this post on Instagram

Some highlights of our kür 🎶. This was so much fun ✨ During our kür; I felt a few tears coming, because I fully realised what a childhood dream this was😭. Raising my hand in a lovely canter to start the music, this is something I dreamed about a lot as a little girl💃. It was not a flaweless test, but the energy was so good; I will never forget 🐴! This was our first time to show exercises like half-pass and flying changes for dressage judges. They gave me a lot of sevens for these exercises ✔️ I also got 2 times a 7 and a 7,5 for the harmony between us 💎. #nospurs #barefoothorse #dressageforthehorse #happyatlethe #friendsforanimals #friendforanimals #instahorse #mci #iberischedressuurmasters #masterduchevaliberique #masteriberico #iberiandressagemasters #iberianhorse #purosanguelusitano #lusitanohorse #baroquehorse #lusitano #dressage #dressagetest #dressagekur #paardrijden #equestrianism #reiten ركوب_الخيل# #thankfull #thankgod #alhamdulillah #faithful #الحمدلله #puranobleza @pura_nobleza #gpasafetylegend @gpa_nederlandluxemburg @gpa_safety_legend

A post shared by Romy Huisman (@snuitable) on

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit / Sharon Noppert fotografie

Reacties