Rodolpho Riskalla woont in camper: “Voor de lockdown snel de paarden verhuisd”

Rodolpho Riskalla woont in camper: “Voor de lockdown snel de paarden verhuisd”

Rodolpho Riskalla
Rodolpho Riskalla

De Braziliaanse Para-dressuur ruiter Rodolpho Riskalla werkt als evenementenmanager voor Christian Dior in Parijs en traint normaal gesproken zijn 2 wedstrijdpaarden voordat hij naar kantoor gaat. Hij weet hoe het is als je plannen ineens van de baan geveegd worden en de wereld op zijn kop staat. Maar hij heeft geleerd hoe het is om door te bijten en met beide benen (in zijn geval prothesen) op de grond te blijven staan.

Parijs

Riskalla had zijn blik gericht op de Paralympische Spelen in Tokio. “Toen bekend werd dat Frankrijk ‘op slot’ zou gaan (en dus de stallen waar de paarden stonden ook), zijn we gelijk verhuisd.” Normaal gesproken staan ze op stal in het hartje van Parijs, nu 60 kilometer ten zuiden van de Franse hoofdstad. Riskalla liet zijn huis in de stad achter en betrok samen met zijn moeder en zus de camper, zodat hij bij zijn paarden kon blijven.

“Toen we verhuisden wisten we nog niet of de Paralympische Spelen door zouden gaan. Het was chaos,” vertelt hij.

Zware Tour

Zich aanpassen aan nieuwe situaties is al sinds lange tijd de manier van leven voor Riskalla. Hij reisde in zijn tienerjaren veel heen en weer tussen zijn ouderlijke huis in Brazilië en Frankrijk (en andere Europese landen). Riskalla reed succesvol jonge paarden wedstrijden in Frankrijk en was zijn paard Divertimento klaar aan het stomen voor de Zware Tour. Totdat in de zomer van 2015 het noodlot toesloeg.

“Uit het niets”

“Mijn vader werd plotseling erg ziek. Tegen de tijd dat ik in Brazilië aankwam leefde hij al niet meer. Daardoor moest er een hoop papierwerk geregeld worden, en dus bleef ik een tijdje bij mijn familie. Twee weken later werd ik ernstig ziek,” vertelt hij. “Het lijkt een beetje op het Coronavirus: sommige mensen merken er niks van maar kunnen anderen wel besmetten. Het kwam uit het niets.”

“’s Ochtends had ik nergens last van. Ik ging naar de advocaat en gaf daarna les aan een van mijn vrienden. ’s Middags kreeg ik het gevoel dat ik hoge koorts had en de volgende dag bracht mijn moeder me naar het ziekenhuis. Een paar dagen later brachten ze me in coma, zelfs mijn hart werd stilgelegd.” Artsen hielden Riskalla drie weken lang in coma.

Amputaties

“Op de een of andere manier heb ik het overleefd. Ik denk omdat ik gezond en fit was. Mijn ledematen kwamen er minder goed vanaf. Omdat ik in Europa verzekerd ben, werd ik teruggevlogen naar Parijs, waar ze de amputaties hebben uitgevoerd.”

Aanslagen Parijs

In juni deed hij nog mee aan de CDI2* in Compiègne, op jacht naar een Olympische droom, in oktober verloor hij beide voeten, alle vingers van zijn rechterhand en enkele van zijn linkerhand. Toen hij in november nog lang niet hersteld was, werd hij abrupt verplaatst naar een revalidatiecentrum. Zijn ziekenhuisbed was nodig voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Parijs 2015. “Gelukkig waren mijn familie en mijn vrienden bij me. Zij hebben me er doorheen geholpen.”

Slechts vier maanden nadat hij het ziekenhuis verliet deed hij mee aan de Paralympische Spelen in zijn thuisland. Twee jaar later won hij individueel dubbel zilver in de Para-dressuur op de Wereldruiterspelen in Tryon.

Zijn focus ligt nu op de Paralympische Spelen in Tokio in 2021.

 

Bron: FEI

Reacties