Robin van Lierop: “Aan het succes van Finja en Cupido zit ook...

Robin van Lierop: “Aan het succes van Finja en Cupido zit ook een keerzijde”

Robin van Lierop - Finja CDI Zeeland Outdoor 2018 © DigiShots

Gisteren schreef Robin van Lierop met Finja (v. Flatley) de Zware Tour op naam in Voorthuizen. De combinatie scoorde 72,059%, maar er was zeker nog ruimte voor verbetering. De ruiter ging de proef in met een helder doel. “Ik had haar natuurlijk al twee keer eerder gestart, ook al een keer in Voorthuizen. Dus ik wist wat ik kon verwachten.”

Verbetering

“Thuis had ik goed geoefend op de piaffe en passage, ik wilde dat ze dat meer op haar eigen benen zou gaan doen. In het begin was het wat moeilijker, maar in het tweede stuk ging het al een heel stuk beter. Ik kon voelen dat er dingen verbeterd waren en dat zie je ook in de cijfers, voor de tweede piaffe kreeg ik een 8,5.”

Jammer

Hij vervolgt: “De eeners waren de vorige keer nog een beetje op goed geluk, maar dat is thuis nu ook goed voor elkaar. Gisteren moest ze net op het moment dat de eeners eraan kwamen mesten. Ik zette hem gewoon in, maar de eerste wissel was dus fout. Daarna waren het tien hele mooie rechte eeners, dus dat is jammer voor het vertrouwen. Ik moet dan harder inkomen met mijn hulp. Terwijl ik beter twee galopsprongen had kunnen wachten en dan pas beginnen.”

Sterk paard

Volgens Van Lierop is Finja een heel sterk paard. “Ze heeft een ontzettend sterk lichaam, wat haar een vrij zware merrie maakt. Het is dus lastig om haar mooi licht te houden. De afgelopen jaren heeft ze wat moeite gehad met haar energielevel tijdens de proeven.”

Anders dan Cupido

De ruiter vergelijkt Finja met zijn andere paard Cupido (v. Rhodium). “Maar haar stap is heel erg goed, daar scoort ze anderhalf of twee punten hoger op dan Cupido. Op het moment dat Cupido gaat, heeft hij net wat meer go dan Finja. Als alles klopt heeft Finja heel veel go, maar anders is ze net wat koeler. Cupido is een binnenvetter en is in de arena of op een bepaalde baan gespannen, terwijl het Finja echt niet uitmaakt waar ze loopt. Maar dat is ook weer de andere kant. Zij zal minder snel gespannen of heet zijn.”

Hulpen

Van Lierop probeert dat te verbeteren door nog kleinere hulpen te geven. “Op het moment dat zij wat minder ‘aan’ is en je gaat met grotere hulpen rijden, wordt het alleen maar minder. Ik probeer op steeds kleinere signalen af te stemmen. Thuis lukt het allemaal wel, maar in zo’n proef is dat toch anders”, vertelt hij.

Het hoogst haalbare

“Ik rijd bijna nooit de hele proef aan elkaar. Eerst een beetje van dit, en dan nog een stukje van dat. Toch moeten de oefeningen elkaar op concours allemaal opvolgen. En dan moet je er ook nog op letten dat je het allemaal zo klein mogelijk houdt.” Vertelt hij lachend. “Het is echt heel veel! Maar ik denk wel dat Finja heel geschikt is als Grand Prix paard. Zij is nu mijn derde paard, maar mijn doel is om het hoogst haalbare eruit te halen.”

Keerzijde

Toch zit er een keerzijde aan. “Wij hebben ontzettend veel jonge paarden. Finja en Cupido zijn beide paarden waar je veel tijd in steekt en er staat nog een hele rits aan paarden onder. Dus ik zeg niet dat ik ze nooit zal verkopen. Ook niet dat het nu meteen gebeurt, maar ik vind het andere ook heel erg leuk. Alleen dan moet er wel iemand op je pad komen bij wie ze perfect passen voor een super toekomst. Het is niet dat het moet. Zolang ze er zijn blijf ik gewoon doorgaan en mezelf ontwikkelen.”

Olympiade

Van Lierop leidt de jonge paarden ook graag zelf op. “Als je er tien hebt gereden en er staan er nog een paar te trappelen die nog moeten, wordt het druk. Maar dat vind ik ook heel erg leuk. Nogmaals, als er niemand op ons pad komt voor ze, worden ze hier gewoon oud. Ik zeg niet dat ik de Olympiade wil rijden ofzo, maar ik wil wel zover mogelijk komen.”

RS2 Dressage

De jonge ruiter haalt zijn plezier uit zelf steeds beter worden, maar ook vooruitgang zien bij zijn jonge paarden. “De weg ernaartoe vind ik zeker zo mooi. Door de setting van RS2 Dressage krijg ik de mogelijkheid om hele goede jonge paarden te rijden. Vroeger haalde ik het beste uit mindere paarden, maar nu voel ik dat het toch een stukje makkelijker is als ze al zoveel kwaliteit hebben. Maar dat stuk vind ik zeker zo mooi als het wedstrijd rijden.” Besluit Van Lierop.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties