Robin Heiden op tweede plaats na eerste helft landenproef EK junioren

Robin Heiden op tweede plaats na eerste helft landenproef EK junioren

0 1742
Robin Heiden en Gasmonkey foto Equigeniek

Voor de junioren is het EK dressuur vandaag ook begonnen in Hongarije. De eerste groep combinaties kwam aan de start in de landenproef. Voor Nederland waren Robin Heiden en Shanna Baars te bewonderen, die beide hele mooie proeven neerzetten.

Expressief

Robin reed Gasmonkey naar een score van 72,79%, na een zeer expressief en gedurfd gereden proef. Hiermee staat ze voorlopig tweede. “Ik ben er heel blij mee. Ik geprobeerd om een ontspannen, foutloze proef neer te zetten, maar toch met afdruk. Dat is gelukt. Door het onweer werd de ring even stilgelegd en moesten we wachten, maar dat maakte voor mijn paard niet uit. Hij liep heel fijn”, vertelt ze blij.

Blij met proef

“Morgen ga ik lekker Evi (Van Rooij red.) en Sanne (Van der Pols red.) aanmoedigen. Ik ben heel trots op Shanna dat ze vandaag zo’n mooie proef heeft neergezet en ik hoop voor Evi en Sanne dat ze morgen ook blij zijn met hun proeven. Dat vind ik toch het allerbelangrijkste, dat je blij bent met je eigen proef.”

Werker

Gasmonkey werd eerder door Robin haar moeder gereden, die hem zelf fokte met vrienden. “Ik heb hem afgelopen jaar overgenomen met oog op de junioren. Ik ben heel blij met hem, want hij wil iedere dag voor je werken. Mijn moeder vindt het gelukkig ook heel leuk en staat er helemaal achter. Zelf is ze nu met jonge paarden aan het rijden.”

Trots

Shanna Baars mocht als eerste Nederlandse combinatie van start. Met Fernando, alias Firenze, behaalde ze een score van 69,15%. Goed voor de voorlopige achtste plaats. Helaas moest ze op het midden van de dag starten, in de volle zon. “De eerste twee dagen in de training was hij heel fit en goed eraan, maar vandaag was dat net iets minder”, vertelt Shanna. “Het was echt heel erg warm en misschien hadden we ook net iets te lang los gereden. Het beeld was nog wel heel mooi, zag ik met terug kijken, maar we kunnen echt veel meer. Toch ben ik enorm trots op hem, want zoveel ervaring heeft hij nog niet. Dit was ook pas onze eerste internationale wedstrijd. Natuurlijk wil je graag 70% rijden, maar dat ik überhaupt naar het EK mocht is al fantastisch.”

Shanna Baars en Fernando foto Equigeniek

Plezier maken

“Met de pony’s was de druk best hoog, maar ik heb geleerd dat het plezier voorop staat. Dat wil niet zeggen dat ik er niet keihard voor werk, maar dat stukje plezier helpt heel goed om dat laatste stukje discipline te realiseren. Ik ben ook niet zenuwachtig geweest op weg naar het EK. Wel gezonde spanning natuurlijk. Ik vond het wel fijn dat ik als eerste Nederlander mocht starten. Dan zit het er voor mij even op en kan ik naar iedereen kijken en met iedereen meeleven.”

Prestatie voor plezier

“Dit is mijn eerste EK en het voelt super om hier te zijn. Het scheelt dat we elkaar allemaal al goed kennen. Het is gezellig, maar voor iedereen geldt wel dat prestatie voor plezier gaat. Ik geniet vooral enorm van alles!”

Duistland

Op dit moment, na de eerste groep junioren, gaat de Duitse amazone Jana Lang met Baron aan de leiding met 74,52%. Morgenochtend wordt de landenproef vervolgd met de tweede groep combinaties. Daarna wordt bekend hoe de medailles verdeeld worden.

Bekijk hier alle startlijsten en uitslagen.

Bron: de Hoefslag

 

Reacties