Rob Ehrens: “We moeten de paarden ‘fit to compete’ houden”

Rob Ehrens: “We moeten de paarden ‘fit to compete’ houden”

0 1010
Rob Ehrens
Rob Ehrens

Dat het besmettelijke paardenvirus nu ook Limburg heeft bereikt, baart Rob Ehrens zorgen. “We moeten het niet onderschatten”, zegt de bondscoach tegen L1 Limburg. “Van het coronavirus dachten we vorig jaar ook dat het wel zou meevallen.”

Rhinovirus

Ehrens is al maanden niet op concours geweest. De combinatie van de coronacrisis en de verspreiding van het rhinovirus legt de internationale paardensport lam. “Het virus verspreidt zich waarschijnlijk door de lucht. Dus paarden die dicht bij elkaar staan kunnen elkaar besmetten, vergelijkbaar met het coronavirus.”

Waakzaam

Het rhinovirus is gevaarlijk voor paarden, tot nu toe zijn al zeker twaalf dieren overleden. Omdat het virus nu in Weert is vastgesteld heeft Ehrens zijn stal al twee weken gesloten voor andere paarden. Op die manier wil hij voorkomen dat hij het virus binnenhaalt. “Wij moeten waakzaam zijn.” Het Limburgse besmette paard heeft het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens een concours in Spanje. “Ik moet zeggen dat Spanje er in het begin vrij laconiek mee omging. Maar begrijpen ze dat de situatie toch wel vrij ernstig is.”

Fit to compete

Veel evenementen in Europa zijn door de internationale paardensportfederatie FEI van de kalender gehaald. Daarmee dreigen de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Tokyo in het water te vallen. “Het enige wat we nu kunnen doen is alles goed in de gaten houden en de paarden ‘fit to compete’ houden. Dus goed blijven trainen, fris in het hoofd houden en conditioneel sterk houden.” Omdat het onzeker is welke wedstrijden in de voorbereiding op de Spelen wél kunnen doorgaan, verwacht Ehrens dat hij in Tokyo voornamelijk met bestaande combinaties gaat werken. “Want nieuwe combinaties die nog niet op het hoogste niveau gelopen hebben, kan ik niet naar de Spelen sturen.”

Bron: L1Limburg

Foto: Remco Veurink

Reacties