Rob Ehrens: ‘Ruiters hebben het fantastisch afgemaakt’

Rob Ehrens: ‘Ruiters hebben het fantastisch afgemaakt’

0 649
Don VHP Z, EK
Harrie Smolders en Don VHP Z, hier op het EK in Gotenburg (foto: DigiShots)

‘Een thriller. Ik ben heel blij’, reageerde bondscoach Rob Ehrens zaterdag nadat de Nederlandse springruiters in Barcelona de finale van de Longines FEI Nations Cup wonnen. ‘Hier doen de beste acht landen van de wereld mee. En dan winnen. Mijn ruiters hebben het fantastisch afgemaakt.’

Nederlandse won de titel eerder in 2014. De winst in Barcelona is een fantastische afsluiting van het seizoen voor het team van Ehrens, dat vorige maand op het EK in Gothenburg op de zesde plaats eindigde.

Technische problemen

Op de Real Club de Polo – waar de Nederlandse springruiters 25 jaar geleden Olympisch teamzilver wonnen – begaf een van de lichtmasten het voor aanvang van de finale. De wedstrijd begon bijna twee uur later nadat de technische problemen opgelost waren.

Net als in de eerste wedstrijd van de finale donderdag was het zaterdagavond laat bijzonder spannend. Met slechts 1 tijdfout haalde Oranje de titel binnen. Met de Verenigde Staten en België met 4 strafpunten op zilver en brons.

Net als donderdag waren Harrie Smolders – vorige week winnaar van de Global Champions Tour en nummer 2 van het EK vorige maand – en Jur Vrieling de foutloze combinaties voor het team van Ehrens.

Super scherp

Smolders voelde de druk als laatste ruiter, maar leverde wederom een foutloze ronde af met zijn hengst Don VHP Z. ‘Dit is een fantastisch gevoel’, lacht hij. ‘Het liep fantastisch voor ons vandaag. We waren super scherp alle vier. De paarden waren super in vorm.’

Jur Vrieling zette als eerste ruiter voor Nederland een superieure foutloze ronde op het scorebord, met de geweldig springende zwarte hengst Glasgow vh Merelsnest. ‘Glasgow sprong echt top, geweldig,’ vond Vrieling.

De routinier uit Holwierde moest zijn hengst drie keer opwarmen door het latere begin van de wedstijd. ‘Het was niet ideaal, maar hij had gelukkig nog genoeg energie over.’

Tijdfout

Michel Hendrix was erop gebrand om foutloos te rijden met Baileys, maar noteerde wel een tijdfout. ‘Mijn parcours liep heel goed. Ik besloot na de muur een galopsprong meer te maken. Daar heb ik wat tijd verloren. Ik ben ontzettend blij met dit resultaat. Deze finale is het hoogtepunt van het seizoen van mij. Dat ik het zo af kan sluiten is geweldig.’

Regerend Nederlands kampioen Marc Houtzager en Sterrehof’s Calimero herhaalden hun resultaat van donderdag. Ze noteerden vier strafpunten. ‘Ik vond dat Calimero heel goed sprong. Hij werd iets onzeker in de dubbelsprong. Ik wilde de druk bij Harrie leggen,’ grapte Houtzager direct na zijn rit.

De vier strafpunten waren het streepresultaat voor het team.

Uitslag finale Longines FEI Nations Cup™ Barcelona, 1.60m

1. Nederland, 1 strafpunt
Jur Vrieling (Holwierde) – VDL Glasgow Vh Merelsnest (v.Nabab de Reve), 0 strafpunten
Michel Hendrix (Kessel Lb) – Baileys (v.Indoctro), 1 strafpunt
Marc Houtzager (Rouveen) – Sterrehof´s Calimero (v.Quidam de Revel), 4 strafpunten
Harrie Smolders (Lage Mierde) – Don VHP Z (v.Diamant de Semilly), 0 strafpunten

2. Verenigde Staten, 4 strafpunten
3. België, 4 strafpunten
4. Zwitserland, 8 strafpunten
5, Zweden, 8 strafpunten
6. Duitsland, strafpunten
7. Frankrijk, strafpunten
8. Canada, 13 strafpunten

Bron: KNHS

Foto: DigiShots

 

Zie ook: Rob Ehrens: ‘Dit toont aan dat we met een brede groep aan de top staan!’ (video)

Vergelijkbare artikelen

Reacties