Road2EK-WE met Stan Hoeffgen: “Wat anders dan alleen maar figuurtjes rijden”

Road2EK-WE met Stan Hoeffgen: “Wat anders dan alleen maar figuurtjes rijden”

Stan Hoeffgen
Stan Hoeffgen in actie tijdens de internationale wedstrijd in Halsteren, eerder dit jaar. (archieffoto)

Eigenlijk reed hij al bij de senioren (Masters). Maar toen hij naar het EK Traditionele Working Equitation mocht -dat begin oktober in Narni-Italië plaats vindt-  besloot hij toch maar te kiezen voor de Young Riders-categorie. “Het kan nog met mijn leeftijd, en bij de Young Riders heb ik net wat meer kans op een goede klassering”, legt de 21-jarige Working Equitation-ruiter Stan Hoeffgen uit.

Niet zo boeiend

Dat Stan zou gaan paardrijden leek voorbestemd. Toch liep het anders. “Mijn ouders hebben een manege in Bergen op Zoom, dus als ik had gewild had ik hele dagen kunnen paardrijden. En er zelfs mijn beroep van kunnen maken. Maar ik deed het maar zo nu en dan. Een bosrit, een beetje western en zo nu en dan een lesje op de manege. De rest vond ik eigenlijk niet zo boeiend.” We zitten in de foyer, boven de kantine van Manege de Paardenhoeve in Bergen op Zoom. In de binnen rijbaan is een manegeles aan de gang. De één na het andere manegepaard, wendt af bij A en wijkt richting de hoefslag. Stan gaat verder: “Naast de manege, waren mijn ouders actief in de dressuur. Ook reden zij wedstrijden. Een paar jaar geleden kwam daar Working Equitation bij. Mijn vader zei direct: ‘dat is ook wel wat voor jou’. En hij had gelijk. Dit is echt wat anders dan alleen maar figuurtjes rijden. Sinds ik WE rijd, ben ik steeds fanatieker geworden. Want ook al rijden mijn ouders, ik doe de training van mijn paard zelf. Ik ben er zo’n beetje alle dagen van de week mee bezig.” Dat betekent overigens niet, dat Stan hele dagen op de manege van zijn ouders te vinden is. “Nee hoor ik wil niet werken in de paarden. Daarom heb ik Mechatronics gestudeerd en werk ik nu bij het bedrijf 360KAS. Paardrijden en WE zijn echt hobby voor mij.”

Voor ieder paard

Stan heeft in zijn Hispano Arabier Perlita een paard dat erg geschikt is voor dit werk. “Het leuke van WE is dat je het met ieder paard kan doen, laat ik dat voorop stellen. Hier op de manegelessen doen we het ook regelmatig met de manegepaarden en -pony’s, en daar zitten allerlei rassen en afstammingen bij. In de topsport zie je vaak dat de Barokke paarden uit Zuid-Europa goed zijn in dit werk, omdat ze snel wendbaar zijn. Maar het is absoluut niet noodzakelijk dat je persé zo’n paard moet hebben om WE te kunnen rijden. Ook niet in de top.” Het Young Riders-team bestaat naast Stan ook uit Ellis Oldenboom en Robin Heuseveldt. “Robin staat hier ook bij ons op stal, en rijdt Fritz, een paard van mijn vader. Oorspronkelijk zou mijn vader ook afreizen naar het EK, om bij de Masters (senioren) te rijden, maar hij heeft helaas moeten besluiten zijn paard terug te trekken, vanwege een blessure. Nu is voor Nederland bij de Masters alleen Astrid Bongers over.”

Verrassing?

WE is nog een relatief onbekende tak van sport in hippisch Nederland. “Daar moeten we verandering in brengen”, lacht Stan. “Het is juist een super leuke afwisseling op bijvoorbeeld dressuur. Je ontwikkelt een enorme band met je paard, en daar heb je met andere dingen ook veel profijt van. Wedstrijden rijden hoeft natuurlijk niet, maar is wel echt super tof om te doen.” Wat kunnen we verwachten in Italië? Gaat de Nederlandse afvaardiging voor een verrassing zorgen? “We gaan natuurlijk ons best doen, maar de Zuidelijke landen zijn extreem goed, ik weet niet of we daar van kunnen winnen. Maar we gaan natuurlijk wel voor een zo goed mogelijk klassering”, besluit Stan.

Hoefslag volgt Stan op zijn ‘Road2EK-WE’. Binnenkort meer!

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.


Foto: Privé bezit Stan Hoeffgen

Reacties