Uniek N.O.P. van Rixt van der Horst neemt afscheid: ‘Het was echt...

Uniek N.O.P. van Rixt van der Horst neemt afscheid: ‘Het was echt een sprookje’

0 1909
Rixt van der Horst - Uniek N.O.P. Nederlands Kampioenschap 2016 © DigiShots

Het internationale para-paard Uniek N.O.P. (v.Gribaldi) van Rixt van der Horst neemt afscheid van de sport. De succesvolle combinatie won twee gouden medailles op de Wereldruiterspelen in Caen. Ook op het EK in Deauville in 2015, pakte de combinatie dubbel goud. Het publieke afscheid van Uniek N.O.P. vindt plaats tijdens de 66e editie van Concours Hippique Buitenpost.

Bijzonder paard

“Uniek is echt heel bijzonder voor mij”, begint Van der Horst. “Ik heb hem in september 2013 onder het zadel gekregen en kon vanaf de eerste keer heel makkelijk met hem wegrijden. Via het Foppe Fonds hebben we Uniek aan kunnen kopen, zonder hen was dat niet gelukt. Daar ben ik hen dan ook ontzettend dankbaar voor. Met Uniek is het allemaal in een stroomversnelling gegaan. Al snel scoorden we 76%, dat had toen nog nooit iemand gehaald. Toen wist ik wel dat hij een heel bijzonder paard was. Ik heb altijd een klik met hem gehad en een hele goede band met hem opgebouwd.”

Sprookje

In 2014 reed Van der Horst in het zadel van Uniek N.O.P. direct haar eerste Wereldkampioenschap. “Dat was wel een beetje onverwachts, ik had natuurlijk nog totaal geen ervaring. We kwamen meteen met twee gouden medailles thuis en dat was ontzettend gaaf. Dat wilde ik natuurlijk op het EK graag overdoen, maar dan moet het allemaal maar weer gebeuren. Het was echt een sprookje waar ik met Uniek in leefde”

Pit

Uniek werd opgeleid door Dorien van der Lee. “Ik trainde sinds 2014 met Uniek bij haar. Uniek is super braaf, maar er zit toch pit in en je moet hem een beetje leren kennen. Samen met Dorien ging dat gewoon super goed. Zij kende Uniek goed en het was voor haar natuurlijk leuk dat ze haar paard kon blijven rijden en trainen. Uniek heeft zijn grappen en grollen, maar hij weet het als het er echt om gaat. Tussen de witte hekjes moet het gebeuren en dat deed hij altijd zijn best. Hij vond het altijd superleuk om mee op wedstrijd te gaan.”

Wedstrijdpensioen

De ruin is inmiddels achttien jaar oud en gaat met wedstrijdpensioen. “Ik rijd hem nog wel, maar het is heel kostbaar om twee paarden volledig in de sport te laten lopen. Zeker met de begeleiding die ik nodig heb vanwege mijn beperking. Dan blijf je een beetje dubben, maar het is eerlijker tegenover Uniek om te zeggen dat het mooi geweest is. Een keer moet je de knoop doorhakken en dat heb ik nu gedaan. We blijven wel wat trainen, maar gaan ook lekker relaxen en bosritjes maken.”

EK Rotterdam

Van der Horst heeft voor Uniek een fantastische opvolger, de Belissimo M-dochter Findsley N.O.P. Met deze merrie is ze opgenomen in het Nederlandse team voor het EK in Rotterdam. “Ik ben ontzettend blij dat ik weer in het team zit, supergaaf om straks in Rotterdam te mogen rijden. Thuispubliek maakt het extra bijzonder en het is leuk dat het tegelijk is met dressuur en springen. Ik kijk er ontzettend naar uit en ik hoop dat ik weer kan laten zien wat ik in huis heb. Afgelopen weekend hebben we de laatste observatie gehad, nu doen we dus even een paar dagen rustig aan. Volgende week pak ik Findsley weer wat serieuzer op en gaan we naar het EK toewerken.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties