Rixt van der Horst slaat nieuwe weg in richting Tokio

Rixt van der Horst slaat nieuwe weg in richting Tokio

0 1743
Rixt van der Horst en Chantal van Luttervelt foto Eefje van Griensven-Marinus

Para-amazone Rixt van der Horst heeft de laatste maanden verschillende veranderingen ondergaan. Haar paarden zijn verhuisd, ze is zelf verhuisd en ze heeft een nieuwe trainster Chantal van Luttervelt. Dit alles met het oog op de Olympische Spelen in Tokio dit jaar.

Spannend

“Ja, alles staat in het teken van de Olympische Spelen”, vertelt Van der Horst. “Met het oog daarop hebben we nogal wat wijzigingen doorgevoerd. Samen met sponsor Bestronics heb ik een actieplan opgesteld. Werkneemster Chantal van Luttervelt mag zich zoveel mogelijk vrij maken om mij te begeleiden, trainen en coachen. Daarvoor is Findsley N.O.P. naar Veldhoven verhuisd. Daar hebben we de beschikking over alle benodigde faciliteiten. Ook hebben we de keuze gemaakt om zelf te verhuizen. Mijn vriend werkt in Waalre en Veldhoven ligt hier tegenaan, dus dit was wel een logische stap. We hebben wel heel veel veranderd in de aanloop naar Tokyo. Echt spannend, maar alles komt nu langzaam een beetje bij elkaar.”

Vorm

Dat de vorm er is, lieten Rixt van der Horst en Findsley N.O.P. (v. Belissimo) afgelopen weekend zien. Op de Brabantse kampioenschappen Para-dressuur scherpte ze haar PR aan naar 77,6% en 78,1%. Sinds het EK in Rotterdam, waar ze teamgoud en tweemaal individueel zilver wonnen, kwamen ze maanden niet meer in de baan. “Eind december pas weer in Hellendoorn, waar ik een startbewijs haalde voor Jumping Amsterdam komende vrijdag. Dan rijden we de kür op muziek. Ik kijk er zeker naar uit. Amsterdam is echt wel een concours met aanzien. Altijd gaaf om daar te kunnen rijden. Bovendien is het een goede oefening richting Tokio, voor je paard en voor jezelf. Dan kun je weer wat dingen uittesten. Eind februari mag ik ook weer in Doha rijden. Het wordt de vierde keer voor mij. Voor Finn en met m’n nieuwe trainster Chantal de eerste keer. Een soort testcase, gezien de voorbereiding, de vliegreis, de warmte daar en het grote stadion.”

Klik

Ondertussen trainen Chantal en Rixt vijf dagen in de week samen. “Zij rijdt Finn los, net als op concours. Ik vond het best wel eng om van trainer te veranderen, maar de klik was er meteen. We komen op heel veel vlakken overeen, zowel persoonlijk als met rijden. We zijn nog niet heel lang een team, maar toch voelt het al heel vertrouwd. Chantal is ook heel enthousiast en gedreven. Belangrijk, want degene die mij begeleidt moet net zo graag naar Tokyo willen als ik zelf. Aan Finn merk ik dat ze goed in haar vel zit. Ze gaat elke week steeds beter, misschien wel elke dag. Ik heb het idee dat ik nu niet alleen maar aan de basis hoef te werken, maar dat we nu ook aan andere dingen toekomen. Ze krijgt meer kracht, veer en wordt steeds constanter in het rijden.”

Bron: De Hoefslag/ Persbericht

Reacties