Goud voor Skelton en Big Star; Dubbeldam met lege handen naar huis

Goud voor Skelton en Big Star; Dubbeldam met lege handen naar huis

2/100 seconde… Dat was het verschil tussen een mogelijke olympische medaille en helemaal niks. Jeroen Dubbeldam en Zenith overwonnen de loodzware tweede omloop zonder hindernisfouten, maar de chronometer nekte hen. De wereld- en Europees kampioen kan zijn laatste wedstrijd met de Rash R-zoon niet bezegelen met eremetaal. Voor het eerst sinds 1988 gaan de Nederlandse paardensporters zonder plak naar huis.

De barrage gaat tussen zes dubbel nullers. Eerste starter Nick Skelton (Engeland) zet druk op Sjiek Ali Al Thani (Qatar) met First Devision, Kent Farrington (VS) met Voyeur, Peder Fredricson (Zweden) met All In, Eric Lamaze (Canada) met Fine Lady en titelverdediger Steve Guerdat (Zwitserland) met Nino des Buissonnets door een foutloze en snelle rit neer te zetten.

Twee jaar lang kampte de door Cees Klaver gefokte Big Star met blessureleed; in Rio was de geweldenaar er klaar voor. Eén voor één gaan zijn tegenstanders in de fout. Alleen Fredricson houdt het hout boven; het zilver is voor hem. Fine Lady van Eric Lamaze – nog geen fout gemaakt in Rio – tikt nu wel een balk uit de lepels, maar het brons is voor de man die in 2008 eens goud won.


Liveblog

Goud voor eerste starter Skelton
Nick Skelton is de eerste deelnemer aan de barrage. De Britse ruiter gaat samen met zijn Big Star foutloos rond en noteert een scherpe eerste tijd van 42.82 seconden, deze positie wordt gedurende de rest van de wedstrijd niet meer afgestaan. De Zweedse Peder Fredricson en All In maken ook geen fouten en komen met 43.35 seconden op zilver uit.

Een springfout zorgt ervoor dat regerend olympisch kampioen Steve Guerdat met Nino des Buisonnettes niet in staat is zijn titel te behouden. Ook een balk voor laatste starters Eric Lamaze en Fine Lady. De Canadese combinatie is echter wel vlot: een tijd van 42.09 seconden levert hen de bronzen medaille op.

Sheikh Ali Al Thani zorgt voor een sensatie door zich als enige ruiter uit Qatar te plaatsen voor de barrage. Hij gaat samen met zijn First Devision knap door het parcours, maar maakt twee springfouten. Kent Farrington en Voyeur krijgen tevens acht strafpunten.

Geen Nederlanders in barrage
Helaas lukte het de Nederlandse ruiters niet zich te kwalificeren voor de barrage. Harrie Smolders kwam na de eerste omloop uit op vier strafpunten en besloot helemaal niet meer van start te gaan. Maikel van der Vleuten begon de tweede manche tevens met vier strafpunten en kwam op een eindtotaal van negen strafpunten uit.

Pechvogel van de dag was Jeroen Dubbeldam: hij ging met Zenith een fractie van een seconde over de toegestane tijd heen en verloor daardoor alle zicht op een medaille. De ruiter is gebroken. ‘Ik was er zo dichtbij. Hij heeft me nog nooit in de steek gelaten als het moest gebeuren en nu ook niet. Jammer, dat het de laatste keer was. Hij is nog zo fit. Ik heb het vast ergens laten liggen. Ik pakte van drie naar vier zelfs een galopsprong minder voor de tijd. Toen ik de tijdfout zag, wist ik dat het voorbij was. Dit was het.’

Uitslag barrage:
1. Nick Skelton (GBR) – Big Star
2. Peder Fredricson (SWE) – All In
3. Eric Lamaze (CAN) – Fine Lady 5

Klik hier voor de volledige uitslag

Bron: Hoefslag

Foto: Remco Veurink

banner-website

Reacties