Rio Eventing: Goud voor Frankrijk, zesde plaats voor Nederland

Rio Eventing: Goud voor Frankrijk, zesde plaats voor Nederland

0 771

Vandaag vindt het afsluitende springparcours van de eventing plaats. Het springen bestaat uit twee onderdelen. Eerst wordt de teamfinale verreden, die tevens de kwalificatieronde voor de individuele finale is. De teams rijden in de omgekeerde volgorde van het klassement en de overgebleven individuele ruiters mogen als eerst van start. Na het eerste springparcours zijn de landenmedailles verdeeld. Per team worden de beste drie totaalscores opgeteld, waarbij het land met het laagste eindtotaal heeft gewonnen.

Na deze teamfinale komen de beste combinaties terug voor de individuele finale. Hierin mogen per land maximaal drie combinaties starten. De combinatie die na dressuur, cross en twee springparcoursen het laagste aantal strafpunten heeft, wint Olympisch goud.

Het was een spannende wedstrijd en wederom hebben er in het individuele klassement weer wat wijzigingen plaatsgevonden omdat een nulronde nog niet zo’n eenvoudige opgave bleek. De Fransozen reden met het mes tussen de tanden en zagen dat beloond worden met een gouden medaille. Nederland, dat vijfde stond na de cross-country, moest na het springparcours veertien strafpunten bij het totaal optellen en zag Groot-Brittannië passeren. Hiermee komen de Nederlanders op een zesde plaats terecht, geheel volgens de doelstelling van bondscoach Martin Lips.

Joris Vanspringel mocht de Belgische eer hoog houden. Hij sloot het parcours af met een springfout en vier tijdfouten. Hiermee kwam hij op een totaalscore van 83,90 strafpunten, waarmee hij in eerste instantie niet leek terug te mogen komen voor de individuele finale. Inmiddels is gebleken dat zijn score wel voldoende is voor een finaleplaats.

De Braziliaan Ruy Fonseca had zich het afsluitende springparcours ongetwijfeld anders voorgesteld. Zijn Tom Bombadill Too ging voor de achtste hindernis in de ankers en Fonseca ging er met een fraaie salto vanaf. Terwijl Tom Bombadill Too in zijn eentje een ereronde door het stadion deed, legde Fonseca de balk die hij in zijn val meeneemt zelf maar weer terug in de lepels.

Namens Nederland kwam als eerste Alice Naber-Lozeman met Peter Parker (foto: gisteren in de cross-country) in de ring. Ze stuurde hem geconcentreerd door het parcours, maar liet helaas een balk vallen bij de eerste sprong van een dubbel. Vier strafpunten worden bij haar totaal opgeteld, waardoor ze nu uitkomt op een totaal van 102,20.

Tim Lips mocht als tweede Nederlander het parcours in. De hoop op een foutloze rit voor hem en Bayro vervloog al snel. Zowel op de tweede als op de derde hindernis kwam er een balk naar beneden. Daarna viel er niets meer en de combinatie finishte ook binnen de tijd. Tim Lips komt nu uit op 82,00 strafpunten en kwalificeert zich voor de individuele finale.

De derde en laatste starter voor Nederland was Merel Blom. Ze reed zeer behoudend en had haar Rumour Has It ogenschijnlijk volledig onder controle. Dit resulteert in een rit zonder springfouten, maar helaas wel twee strafpunten voor tijdsoverschrijding. Met een strafpuntentotaal van 68,40 kwalificeert ook zij zich voor de individuele finale!

Mark Todd lijkt zichzelf uitgeschakeld te hebben voor een individuele medaille. Hij stond er goed voor, maar liep tegen maar liefst twaalf strafpunten aan. Hierdoor zakt hij uit de voorlopige top tien. Ook Christopher Burton, die na de cross-country eerste stond, kwam niet foutloos rond. Hij liep tegen acht strafpunten aan en staat daardoor momenteel op een derde plaats. Michael Jung heeft de leiding in het klassement overgenomen.

Top 10 landenklassement:

1. Frankrijk – 169,00
2. Duitsland – 172,80
3. Australië – 175,30
4. Nieuw-Zeeland – 178,80
5. Groot-Brittannië – 252,10
6. Nederland – 252,60
7. Brazilië – 280,90
8. Ierland – 286,40
9. Italië – 330,00
10. Canada – 339,10

Vanavond vindt de individuele finale plaats met daarin ook Tim Lips en Merel Blom. De finale is vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd te volgen via de NOS livestream.

Foto: Remco Veurink

 

banner-website

Reacties