Rijden en door trainen in de hitte, kan dat?

Rijden en door trainen in de hitte, kan dat?

De zomer komt er weer aan. Dat betekent dat de temperatuur weer op kan lopen tot een graad of 25 of nog hoger. Het liefst zou je de hele zomer door willen trainen voor het aankomende buitenseizoen, maar is het wel verstandig om in de volle zon te rijden?

Gevolgen

Michael Lindinger, een dieren- en oefenfysioloog aan de Universiteit van Guelph, legt uit: “Het duurt slechts 17 minuten van matige intensiteitsoefening in warm, vochtig weer om de temperatuur van een paard te verhogen tot een gevaarlijk niveau. Dat is drie tot tien keer sneller als bij mensen. Paarden kunnen veel slechter tegen hitte als mensen. ”

De gevolgen van trainen in de volle zon kunnen ernstig zijn. Een normale lichaamstemperatuur van een paard ligt rond de 37 graden, als deze temperatuur opeens omhoog schiet tot 41 graden, kunnen de temperaturen in de spieren oplopen tot 43 graden. Als dit gebeurt bestaat er een kans dat de eiwitten in de spieren beginnen te koken. Als dit vaak gebeurt kan dit hypotensie, koliek en nierfalen veroorzaken.

Zweten

Paarden produceren van zichzelf al erg veel warmte. Doordat ze zo groot zijn hebben ze een grote actieve spiermassa tijdens het sporten. Deze spieren produceren ontzettend veel warmte als ze gebruikt worden.
De belangrijkste manier om af te koelen is door te zweten. Paarden kunnen 15 tot 20 liter per uur zweten in koele, droge omstandigheden. In warme, vochtige omstandigheden kan dit oplopen tot 30 liter per uur.

Slechts 25 tot 30 procent van het geproduceerde zweet is effectief bij het koelen van het paard, de rest druppelt gewoon van het paard.
Paarden zweten op vier keer zoveel plekken als mensen, dit zorgt er voor dat ze veel meer zout verliezen. Alleen meer water geven helpt niet. Dit zorgt er alleen maar voor dat het lichaam meer en meer elektrolyten kwijtraakt.

Tips

Leer je paard een elektrolyt oplossing te drinken. Een elektrolyt oplossing is water met de juiste zouten er in opgelost, dit vervangt zout wat de paarden er uit hebben gezweet. Begin met een kleine hoeveelheid en laat je paard wennen aan de smaak. Het goed gehydrateerd houden van je paard is belangrijkste wat je kan doen met het warme weer.

Laat je paard wennen aan het warme weer. De meeste ruiters trainen hun paard ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, wanneer het koel is. Als je dan opeens midden op de dag wedstrijd hebt dan is het een enorme klap voor je paard. Bouw dit dus goed op.
Gebruik nooit een deken als je paard het warm heeft! Als je paard te heet is, zoek dan naar schaduw en briesjes om hem af te koelen. Door het paard af te spoelen houd je het koelproces op gang. Giet het water op je paard en haal het er vervolgens af met een zweetmes. Als je dit een aantal keer herhaald kan je de temperatuur van je paard met twee graden laten zakken.

Net zoals ruiters een veldfles, wat zonnebrandcrème en een hoed met een rand voor zomerse avonturen inpakken, zegt Lindinger dat ze zich ook moeten uitrusten met de gereedschappen die ze nodig hebben om hun paarden te beschermen tegen de hitte en vochtigheid.
”Als je je paard van tevoren voorbereidt en een plan hebt om hem af te koelen als hij oververhit raakt, zegt hij, kunnen zelfs de hete, benauwde zomerdagen geweldig veel rijplezier zijn.”

Bron: Horsecouncil

Foto: Remco Veurink

Reacties