Rick van Valkenburg: “Ik wil niet meer iets anders dan een Fries!”

Rick van Valkenburg: “Ik wil niet meer iets anders dan een Fries!”

0 2539
Rick van Valkenburg - Foto: Privébezit

Rick van Valkenburg deed voor de eerste keer mee aan de Wintercompetitie georganiseerd door het KFPS. In de Z dressuur eiste hij de winst op met Reina Black Stables (v. Jerke 434).

Wintercompetitie

Van Valkenburg zit anderhalf jaar in het zadel van de merrie. “Toen ik ging rijden voor Miranda van Hintum, de eigenaresse van Reina liep ze M1. We zijn in een jaar Z1 geworden en maken zondag ons Z2 debuut. Ik heb wel altijd meegedaan aan de KFPS selecties voor het NK en EK maar de Wintercompetitie was nieuw voor mij” aldus van Valkenburg. De competitie bestaat uit drie wedstrijden waarin iedereen twee proeven start. De zes proeven worden bij elkaar opgeteld voor de einduitslag. De ruiter vertelt “Na de eerste wedstrijd stonden we al zo ver los qua punten dat het bijna niet meer in te halen was.”

Predicaat

Van Valkenburg rijdt drie a vier keer per week op de Friese paarden van Van Hintum.“De bak is op het moment best wel slecht dus de voorbereiding is ook niet optimaal voor ons debuut. We rijden in de paddock en af en toe in de club hal in Den Dungen. Reina is een heel lief paard die niet zo groot is. Ze kan best gauw nerveus raken van nieuwe oefeningen. Dat duurt dan wat langer maar als ze het eenmaal doet dan doet ze het altijd.” Naast Reina rijdt van Valkenburg ook de merrie Trijntje. “Ik rij haar sinds een halfjaar en breng haar uit in de Z1. We hebben nu één wedstrijd gereden en hebben nog vier winstpunten nodig voor het sportpredicaat. Daarna stap ik weer over op de volgende. Komend seizoen worden Trijntje en Reina gedekt.”

Plezier dankzij Fries

Van Valkenburg haalde geen plezier meer uit de paardensport en stopte met rijden. Hij vertelt “Miranda zei ‘kom nou eens bij ons rijden’. Ik had niks met Friezen en had altijd KWPN’ers gereden. Ik ben gaan rijden bij Miranda en ik wil niet meer anders. Friezen zijn veel cooler en rustiger wat ik prettiger vind. KWPN’érs hebben veel temperament maar bij een Fries duurt het soms iets langer om wat aan te leren. Dat geeft niet want ze willen wel heel graag werken. Als ze iets niet begrijpen staan ze liever stil dan dat ze gek gaan doen. Reina heeft me het plezier teruggeven in het paardrijden. Ze doet altijd haar best en is altijd relaxed. Of we nou een buitenritje maken, in de paddock rijden of op de club oefenen, ze staat er altijd.”

Niet veel nodig

Zondag start de ruiter met beide merrie’s in het Z. “Het is de bedoeling om met Reina ZZ-L startgerechtigd te zijn voor april. Trijntje heeft dan hopelijk haar sport predicaat en begint dan weer in de B met een andere ruiter. Ze worden dan allebei gedekt en van de zomer wil ik graag ZZ-L rijden met Reina.” De ruiter werkt in het dagelijks leven in het casino en heeft wisselende diensten. “Ik rij twee paarden meestal maar drie a vier keer per week. Ik vind dat een fries niet veel nodig heeft, misschien dat je voor de conditie opbouw wat meer rijdt. Voor onderhoud is dit prima.”

Fanatiek

De Wintercompetitie is goed bevallen bij de ruiter. “De wedstrijd is heel goed geregeld en ik kende het nog niet. Voortaan gaan we deze wedstrijd ieder jaar rijden. Ik ben blij dat ik weer mijn plezier heb gevonden. Nadat ik bij Miranda ben begonnen werd ik weer hartstikke fanatiek. Een betere eigenaar om voor te rijden is er niet. Alles is mogelijk bij haar en ze is altijd tevreden of het nou goed of minder goed gaat” besluit de ruiter enthousiast.

Tekst: Michelle Klutman

Foto: Privébezit

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Reacties