Renate Roling: “Binnen een jaar reed ik in een andere discipline op...

Renate Roling: “Binnen een jaar reed ik in een andere discipline op de hippiade”

Oukje Fan It Hiem DL © Johanna Faber

De 24-jarige Renate Roling is al vanaf haar vijfde gek op paarden. Voorheen was ze fanatiek dressuuramazone, maar na verschillende ongelukken met nare gevolgen besloot ze het rijden voor gezien te houden. Geïnspireerd door haar vriendin besloot ze het mennen op te pakken, en met succes want de amazone werd in augustus 2019 achtste van Nederland op de hippiade. 

Nooit anders gedaan

Roling begint te vertellen over haar ervaring met de paardensport. “Ik weet niet beter dan dat ik al mijn hele leven paardrijd. Op mijn vijfde ben ik net als mijn zus begonnen op een manege in de buurt en nu ben ik 24. Ik heb nooit anders gedaan dan met de paarden bezig zijn. In 2001 zijn we verhuisd en sindsdien staan de paarden aan huis. Ik reed altijd dressuurmatig en dat ging eigenlijk wel heel goed bij de pony’s en paarden.”

Friese paarden

“Op een gegeven moment had ik een paard dat een beetje onvoorspelbaar was. Als ze vrolijk was kon ze vanuit het niets ontzettend gaan bokken, wat resulteerde in de nodige vliegpartijen. Ik had dus ook regelmatig wat gebroken, mijn rug is beschadigd en mijn nek is ook beschadigd. Ik besloot na de zoveelste valpartij om met die merrie te stoppen. Wij waren thuis al overgestapt naar de Friese paarden en  kocht ik dus ook mijn eerste eigen Fries. Het is een superbraaf en karaktervol paard, maar op 1 januari 2018 gebeurde er iets naars wat voor mij de doorslag gaf om te stoppen met rijden.”

Schouder

Roling wilde op nieuwjaarsdag gewoon gaan rijden op haar paard, er was immers geen vuurwerk te horen, maar bij het opstappen ging het al mis. “Er werd toch nog vuurwerk afgestoken en mijn paard schrok zich natuurlijk helemaal dood. Hij ging aan de kletter, maar ik had nog één voet in de beugel, hing aan het zadel en moest loslaten. Voor de tweede keer had ik dezelfde schouder kapot; een gescheurde pees en scheur in het schouderblad. Toen was ik klaar met elke keer vallen en besloot ik te stoppen met rijden en mijn lichaam te sparen.”

Recreatief mennen

Ze vervolgt: “Ik ben via een vriendin op het mennen gekomen. Zij mende altijd met haar Haflinger lekker recreatief met veel buitenritjes. Met haar ben ik ook echt wel regelmatig mee geweest en vond het altijd al superleuk. Ik mocht ook vaak een rondje sturen en het werd steeds vaker en vaker. Toen dat met mijn schouder gebeurde, maakte ik ook wel de beslissing om me volledig te richten op het mennen. Ik heb het altijd zo leuk gevonden!”, vertelt Roling enthousiast. “Ze liet mij altijd zien hoe alles werkte, dus ik kende er al best wel wat van. We hebben best wel kwaliteitsvolle Friezen thuis staan die zeker geschikt zijn voor de sport. Die zijn we eigenlijk gaan beleren en van het een kwam het ander.”

KFPS-sportcompetities

Twee weken voordat het rijvaardigheidsexamen zou plaatsvinden bleek het paard van Roling, Wijtske DL (v. Thorben 466), niet fit te zijn. Haar zus, Laura Roling, en haar ZZ-licht dressuurpaard Oukje Fan It Hiem DL (v. Tsjalle 454) bleken de redders in nood. “Mijn zus zei; neem nou mijn paard en ga kijken of je met haar wat kan winnen. De eerste wedstrijd reed ik drie winstpunten, maar ze kwam daarna altijd thuis met scores van 64% tot en met 72%, het is ongelofelijk. We zijn eigenlijk gelijk gaan deelnemen aan de sportcompetities van het KFPS en dat ging ook heel goed. We wonnen de finale met 68% en een mooie voorsprong op de nr 2. Dus toen waren we al Nederlands Kampioen mennen van het Friese Paard. In het district kampioenschap werden we tweede en werden we afgevaardigd naar de Hippiade. Ik ben mijn zus erg dankbaar dat ik Oukje Fan It Hiem DL van haar mag lenen, zij is ook altijd mijn groom achter op de kar!”

Hippiade

“Daar ging het niet zo fijn, ik had niet het ‘wauw-gevoel’ dat ik altijd met haar heb. Natuurlijk had ik ook de nodige spanning, maar er zaten gewoon rommeltjes in de proef. De tweede proef werden we derde en in het eindklassement werd het uiteindelijk een achtste plaats voor ons. Daar ben ik super blij mee, want ik heb haar in maart beleerd en we waren dus in september achtste van Nederland. Meer had ik niet durven verwachten van zo’n eerste seizoen!” 

Uitbreiding

“Vorig jaar heb ik dus met twee paarden gereden en in het indoorseizoen heb ik ook de KFPS-sportcompetitie selecties meegereden. Met Wijtske DL die pas 4,5jaar is behaalde ik goud bij de kür op muziek, waar alle klassen bij elkaar rijden. In de finaleproef van de KFPS Horses2Fly sportcompetitie klasse B hadden we zilver, zo’n hoog resultaat had ik niet verwacht.” Een dag later werd Roling met Wijtske DL Reservekampioen klasse B en met Franka Fan ‘e Sjongedyk Reserve Kampioen klasse L op het districtkampioenschap van Mendistrict West. De amazone hoeft voorlopig niet in te zitten over een paardentekort. “Ik heb nu Wijtske DL, die gaan we doortrainen naar het L, maar ik krijg dit seizoen nog een jonge merrie erbij om te gaan starten, Oukje Fan It Hiem verwacht deze zomer haar eerste veulen dus die heeft nog even vrij. En sinds afgelopen winter heb ik Franka Fan ‘e Sjongedyk (v. Gjalt 426)  in training staan. Maar die loopt nu al L, dus dat gaat ook heel hard. Daar ga ik nu toch mee trainen richting het M. Ik ben dus vorig jaar begonnen met het paard van mijn zus, maar nu heb ik er vier en het worden er misschien wel vijf”, besluit Roling enthousiast.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Reacties