Renate Peters: “Mando loopt op zijn 32ste nog buitenritten van 16 kilometer”

Renate Peters: “Mando loopt op zijn 32ste nog buitenritten van 16 kilometer”

0 5737
Renate Peters en Mando op de hei. Foto: Marjolein van Leeuwen

27 jaar geleden kocht Renate Peters de toen nog 5-jarige Mando. In al die jaren hebben ze van alles met elkaar gedaan. Zelfs nu Mando 32 jaar is, probeert de combinatie nog nieuwe dingen uit. “Elk jaar kijken we opnieuw hoe fit hij nog is en zoeken we leuke activiteiten om aan mee te doen. Dit jaar zijn we begonnen met boogschieten”, vertelt de amazone.

Goed gegaan

“Destijds had ik een Fjord en ik wilde er graag een wedstrijdpaard bij”, vertelt Peters over hoe ze bij Mando terechtkwam. “We zouden eigenlijk bij een ander paard gaan kijken, maar het is uiteindelijk toch Mando geworden. Ik heb er daar een rondje zonder zadel op gezeten en het enige wat ik dacht was: ‘Oh, wat hoog!’. Ik denk dat Mando een Draver is, maar ik weet het niet zeker. De eerste twee weken hebben we niet kunnen galopperen, hij ging alleen maar heel hard draven. Als 15-jarig meisje had ik daar natuurlijk niet echt een idee van, maar het is allemaal wel goed gegaan.”

Hele leuke tijd

Remate en Mando tijdens ponykamp in hun jonge jaren.

De combinatie is lid geworden van de plaatselijke ponyclub en is daar gaan lessen. “We deden aan dressuur, springen en gingen ook altijd mee op ponykamp. In ons dorp hebben we zelfs de sinterklaasintocht begeleid en meegedaan aan carnaval op de manege. We reden in die tijd mee in het viertal en het achttal en zijn nog vierde van Gelderland geworden in het L springen. Mijn ponytijd met Mando duurde maar drie jaar, maar het was wel echt een super leuke tijd. In de dressuur zijn we uitindelijk M2 geworden en toen we bij het springen naar de M mochten zijn we gestopt. Mando vond het heel erg leuk, maar ik vond het zelf toch een beetje te hoog worden”, lacht ze.

Pauze

“Toen ik 18 werd ben ik eerst op het paard van de buren gaan rijden”, vervolgt de amazone haar verhaal. “Dat deed ik ongeveer zes jaar lang. Ook kocht ik in die tijd een ander paard, Sancerre. Zij werd het vriendinnetje van Mando en is inmiddels ook al 21 jaar.  Met Mando reed ik in die tijd alleen nog wat buitenritten. Ik ging veel mee als begeleiding voor mensen die een jong paard hadden. Mijn buurmeisje heeft Mando nog een tijdje gereden toen ik de andere paarden te rijden had. In 2012 is Mando aan zijn tweede, of misschien zelfs wel derde jeugd begonnen. Dat was het jaar dat ik in aanraking kwam met TREC.”

Derde jeugd

Renate en Mando tijdens hun eerste crossles in 2014.

“In die tijd leerde ik vriendinnen kennen die leuke dingen deden. Toen zijn Mando en ik ook een paar keer mee naar het strand en gingen we dus TREC-trainingen en -wedstrijden rijden. Hij vindt vooral de waterbak geweldig, daar stormt hij echt doorheen. Tijdens de eerste TREC-wedstrijd die we reden werden we gelijk derde. Ongeveer 24 jaar was hij toen al. Zo liep Mando op zijn 26e zelfs nog zijn eerste crossles. Tijdens onze laatste crossles was hij zelfs al 30. Ik denk dat Mando nog zo goed is omdat ik hem heel erg in conditie houd. We rijden ieder weekend in het bos. Laatst reden we nog een keer een rit van 18 kilometer en een ander weekend reden we binnen twee dagen 25 kilometer.”

Meedenken

“Daarbij heeft Mando een heel goed hart”, gaat Peters verder. “In 2016 heeft Mando een pees gescheurd. Toen is hij gemeten door een bioresonantie-therapeut. Ze gaf aan dat hij een heel erg goed hart heeft en dat hij nog heel erg goed in elkaar zit voor zijn leeftijd. Mando heeft dan ook een enorm uithoudingsvermogen. Ik had misschien nog endurance met hem kunnen rijden, maar daar zijn we destijds niet in gerold. We rijden nu af en toe nog TREC-trainingen en doen vooral mee aan leuke activiteiten van de NHAV, zoals patrouilleritten met leuke spelletjes onderweg. Daar geniet Mando echt van en we hebben er ook regelmatig prijzen mee behaald. Hij denkt echt met je mee, dus dat is echt super.”

Wel opereren

Renate en Mando tijdens het boogschieten. Foto: Jouke Boerma

Een speciale opa-behandeling krijgt Mando eigenlijk niet. “Hij krijgt wat druppels voor zijn artrose, maar eet verder nog gewoon wat Sancerre ook eet: basisbrok en muesli. Verder loopt hij nog elke dag in de wei en krijgt hij soms een beetje Pavo 18+ na het rijden als beloning. Af en toe krijgt hij een cranio sacraal behandeling, maar dat is het wel. Vorig jaar kwam hij wel in de kliniek terecht toen zijn darm was gescheurd. De dierenarts vroeg of ik hem nog wel wilde laten opereren omdat hij al zo oud was. Ik zei van wel, omdat ik ook nog gewoon met hem kon rijden. Hij heeft twee weken in de kliniek gestaan en daarna hebben we een tijd rustig aan gedaan en veel gewandeld. Na de eerste controle was alles weer helemaal goed.”

Bonusjaren

Mando is heel speciaal voor Peters. “Met mijn andere paard Sancerre heb ik ook wel een band, maar dat is echt anders dan met Mando. Ik kan met hem lezen en schrijven. Ieder jaar kijken we of hij nog gezond genoeg is om leuke activiteiten te doen. Soms vragen mensen mij wel eens of ik niet nog minder zou moeten doen. Maar zo lang Mando nog aangeeft dat hij het kan en dat hij het wil, sukkelen we lekker door. Mando is nog dik, mist misschien een paar tanden, maar is verder nog helemaal gezond. Wie weet doen we nog eens een wedstrijd boogschieten mee, dat vind ik nog wel heel tof. Dat we op zijn 32ste nog begonnen zijn met een nieuwe discipline vind ik wel heel stoer. En hij doet het super, al galoppeert hij wel een beetje snel langs het target heen”, lacht ze.

“Soms denk ik wel eens: kon ik Mando maar klonen. Het houdt natuurlijk een keer op, dat besef ik me wel. Vorig jaar was het natuurlijk kantje boort. Mando leeft nu al in een bonusjaar. Dat hij op deze leeftijd nog zo goed zou zijn had ik nooit durven dromen”, klinkt het trots.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto boven: Marjolein van Leeuwen

Foto’s in tekst: Privébezit / Jouke Boerma

Vergelijkbare artikelen

Reacties