Redenen waarom jouw hoefsmid soms chagrijnig is

Redenen waarom jouw hoefsmid soms chagrijnig is

0 10051
Hoefsmid
Foto: Remco Veurink

We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat de hoefsmid een beetje mopperig is. Maar wat blijkt, we zijn hier zelf heel vaak de oorzaak van. Er zijn verschillende dingen die wij als eigenaren kunnen verbeteren, om onze hoefsmid een fijne werkdag te bezorgen.

Je bent te laat

Hoefsmeden heb een drukke agenda. Wanneer iemand niet op tijd komt, gooit dat zijn hele planning over hoop. Daarnaast is te laat komen niet respectvol tegenover jouw hoefsmid. Als je niet op tijd kunt zijn, zorg dan dat iemand anders je paard vast houdt wanneer de hoefsmid er is.

Je paard staat nog in de wei

Wanneer je paard nog in de wei loopt, is hij/zij nog niet klaar voor de hoefsmid. Het creëert, net als te laat komen, een ongeïnteresseerde en respectloze houding tegenover de smid.

Je paard is vies

Er staan veel paarden buiten in de weide, en tijdens de herfst en de winter zijn de weides vaak nat en modderig. Zorg dat je paard er een beetje representatief uitziet wanneer de hoefsmid komt. Borstel zijn/haar benen, krab zijn hoeven uit en veeg ze schoon met een droge handdoek. Wanneer je naar de tandarts gaat poets je ook je tanden toch? Dit is niet anders.

Je paard heeft natte benen

Het is slim dat je van tevoren de benen van je paard hebt gewassen om ze te ontdoen van modder. De veilen van de hoefsmid, om de hoeven in model te krijgen, zijn ontworpen om op droge hoeven te werken. Daarnaast houden natte hoeven vocht vast, waardoor het beslaan minder accuraat kan gebeuren. Daarbovenop hebben hoefsmeden vaak geen zin om een hele dag met een natte broek rond te lopen.

Je hebt advies genegeerd

Stel je voor: Jouw hoefsmid denkt dat het voor de hoeven van je paard beter is om jouw paard ’s nachts op stal te zetten en hem niet dag-in-dag-uit op de weide te laten lopen. Jij krijgt dat niet gemanaged naast je drukke werkleven en je paard blijft 24/7 buiten staan. Als je de hoeven van je paard wilt versterken en je de hoefsmid te vriend wilt houden, zorg dan dat je zijn advies serieus neemt.

Je paard heeft op zijn voet gestaan

Wanneer je paard dit één keer doet zullen de meeste hoefsmeden het je snel vergeven. Als het regelmatig gebeurd, is het tijd voor jou als eigenaar om aan het gedrag van je paard te werken. Het is niet de taak van je hoefsmid om jouw paard op te voeden.

 

Bron: Horse&Hound

Foto: Remco Veurink

Reacties