Recordaantal IJslandse paarden geëxporteerd in 2020

Recordaantal IJslandse paarden geëxporteerd in 2020

IJslander
IJslands paard. Foto: Remco Veurink

In 2020 is een recordaantal IJslandse paarden geëxporteerd uit IJsland. Er werden 2320 paarden geëxporteerd, 811 meer dan in 2019. In 1997 was het aantal gelijkaardig: toen werden 2565 paarden geëxporteerd.

Vooral naar Duitsland, Zweden en Denemarken

Het gaat om 314 hengsten, 1015 merries en 991 ruinen. De gecombineerde waarden van de geëxporteerde paarden bedraagt zo’n 9,6 miljoen euro. De meeste paarden (974) gingen naar Duitsland. 306 paarden verhuisden naar Zweden, 271 gingen naar Denemarken. Verrassend genoeg gingen er 141 naar de Verenigde Staten. In 2020 gingen er 43 paarden uit IJsland naar België. En een primeur: er trokken voor het eerst in de geschiedenis 3 IJslanders naar Letland.

Uitstekende reputatie

Het IJslandse paard geniet een uitstekende reputatie in het buitenland. Horses of Iceland (HOI) heeft daarvoor ook heel wat ingezet op marketing. HOI promoot het ras en zet daarvoor zowel social media als klassieke media in. Op die manier bereikte HOI heel wat mensen over heel de wereld.

Jelena Ohm van HOI zegt: ‘Er zijn meerdere redenen voor deze ongelofelijk exportcijfers. Mensen spendeerden het afgelopen jaar meer aan hun hobby’s dan aan reizen. Als paardenmensen hebben we het geluk dat we onze hobby kunnen blijven beoefenen, ondanks de coronapandemie. We zijn er ook van overtuigd dat onze marketingcampagne een positief effect heeft gehad op het imago van het IJslandse paard. Dat merken we zeker door de verhoogde interesse vanuit het buitenland!’

De coronapandemie heeft gezorgd voor een moeilijke economische situatie. Maar de exporteurs van IJslandse paarden blijven optimistisch en verwachten ook voor 2021 goede exportcijfers.

Bron: Horses of Iceland

Foto: Remco Veurink

Reacties