Rechter neemt besluit over slacht Konikpaarden

Rechter neemt besluit over slacht Konikpaarden

konikpaarden
Konikpaarden

Omroep Flevoland schrijft dat de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven vanmiddag het besluit neemt of de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen een paspoort kunnen krijgen. De paarden hebben een paspoort nodig om vervoerd te mogen worden.

Animal Rights

Als gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer geen paspoorten voor de konikpaarden kan aanvragen, kunnen de dieren niet naar de slacht worden gebracht. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is tegen de slacht van de paarden. Om dat tegen te houden stapte de organisatie naar de rechter.

Eigenaar

Volgens Animal Rights is Staatsbosbeheer geen eigenaar van wilde grote grazers in het natuurgebied. Alleen een eigenaar kan een paspoort aanvragen. Staatsbosbeheer vindt dat de dienst wel eigenaar is van de 120 dieren die nu in een vangwei staan, omdat deze paarden zorg en voer krijgen en daarmee de verantwoordelijkheid zijn van de gebiedsbeheerder.

Overschot sowieso afgeschoten

Staatsbosbeheer heeft tijdens de rechtszitting toegezegd dat er geen paarden meer vervoerd zullen worden uit de Oostvaardersplassen, als de rechter oordeelt dat er geen paspoort voor de dieren kan worden aangevraagd. Dat betekent echter niet dat de konikpaarden dan in leven blijven, want er lopen teveel herten, runderen en paarden rond in het natuurgebied. Het overschot aan paarden zal dan net als de edelherten worden afgeschoten.

Bron: Omroep Flevoland

Foto: Remco Veurink

Reacties