Rechter stelt Van Olst in het gelijk in zaak De Chirico

Rechter stelt Van Olst in het gelijk in zaak De Chirico

0 3252
Gertjan van Olst

Hengstenhouder Gertjan van Olst is door de Bredase rechtbank volledig in het gelijk gesteld in één van de rechtszaken die de Bahreinse prinses Noora Al Khalifa tegen hem heeft aangespannen. Volgens de rechter was er geen sprake van dwaling bij Noora en heeft Van Olst zich niet schuldig gemaakt aan onrechtmatige verrijking toen hij in 2014 het paard De Chirico aan de prinses verkocht.

Het Engelse bedrijf MB Consultancy Ltd is in 2015 namens moeder Noora Al Khalifa diverse bodemprocedures tegen Van Olst gestart, nadat de samenwerking tussen haar dochter Maryam en Van Olst op de klippen liep. De bekendste twist betreft de hengst Chippendale waarop sinds 2015 een conservatoir beslag ligt.

Een andere bodemprocedure betrof de Holsteiner hengst De Chirico die Noora Al Khalifa in 2014 via Van Olst voor haar dochter kocht. Volgens de prinses is ze misleid en heeft Van Olst zich onrechtmatig verrijkt aan het –toen nog–Lichte Tour paard.

Verkoop of bemiddeling?

Volgens Noora Al-Kahlifa en MB bemiddelde Van Olst tussen de Bahreinse prinses Noora Al Khalifa en de Deense handelaar Andreas Helgstrand, toen haar dochter Maryam in 2014 onder Van Olsts begeleiding op zoek ging naar een geschikt (Lichte Tour) paard voor de Asian Games.

Volgens Van Olst bemiddelde hij niet, maar heeft hij het paard eerst bij Helgstrand ingekocht en vervolgens doorverkocht aan Al Khalifa.

Noora Al Khalifa maakte 1,8 miljoen euro over naar de rekening van Van Olst. ‘Als deposito en niet als betaling’, aldus MB Consultancy Ltd. Het bedrijf zou later hebben vernomen dat De Chirico voor ‘slechts’ 600.000,- euro in de etalage stond en concludeerde dat Van Olst zich als bemiddelaar in deze verkoop  met 1,2 miljoen verrijkt had.

In februari 2016 spande MB al eens een kort geding aan om de transacties tussen Van Olst en Helgstrand in kaart te krijgen. Die vordering werd destijds door de voorzieningenrechter afgewezen.

De kantonrechter gaat met de advocaat van Van Olst, Mr Wibe Reddingius, mee dat in het geval van De Chirico er sprake is van verkoop door Van Olst aan Noora Al Khalifa en dat de 1,8 miljoen euro gestort aan Van Olst een betaling voorstelt.

De Chirico voldeed aan de eisen

Ook de aantijging dat De Chirico niet aan de eisen van Noora Al Khalifa voldeed is door de rechter verworpen. Het paard was weliswaar bij aanschaf nog niet Grand Prix geklasseerd, maar dat heeft Van Olst ook nooit beweerd. Daarnaast had Al Khalifa aan de hand van de informatie in de FEI database de sportstand van de hengst kunnen achterhalen.

Omdat MB Consultancy Ltd. door de rechter in het ongelijk is gesteld, is MB in de volledige proceskosten veroordeeld. De advocaat van Al Khalifa, Mr Stephan Wensing, gaf aan de uitspraken van de andere bodemprocedures af te wachten.

Andere uitspraken nog niet te verifiëren

Ook heeft de rechtbank recentelijk uitspraak gedaan over de paarden Chippendale, Brandon en Eternal Flame, maar op deze vonnissen volgt nog een aanvulling midden-juni en zij zijn dus nog niet openbaar beschikbaar. Of Van Olst in deze dus eveneens in het gelijk is gesteld, zoals in een persbericht wordt gemeld, is niet te verifiëren. 

De procedures over de boedelverdeling en het aangeschafte vastgoed zijn nog aanhangig.

Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan

Foto: Remco Veurink 

Reacties