Rechtbank Den Haag: ‘Avondklok moet per direct worden opgeheven’

Rechtbank Den Haag: ‘Avondklok moet per direct worden opgeheven’

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De maatregel is op verkeerde gronden genomen, oordeelt de rechter.

Geen sprake bijzondere spoedeisendheid

Volgens de voorzieningenrechter maakt de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Daarvoor is een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig, oordeelt de rechter. Er was volgens de rechter echter geen sprake van “bijzondere spoedeisendheid” om de wet in te zetten. Het feit dat vóór de invoering al vaker over invoering van een avondklok was gesproken, illustreert volgens de rechtbank dat niet is voldaan aan de “bijzondere eisen” die voor activering van de wet vereist zijn.

Hoger beroep

De Nederlandse staat gaat in hoger beroep. Dat dient om 16.00 uur dinsdag middag. De rechter is gevraagd de avondklok te handhaven zolang er geen definitieve beslissing is genomen.

Medische verzorging

De Sectorraad Paarden had er wel voor gezorgd dat verzorgers van paarden, wanneer het medisch noodzakelijk was hun paarden wel na 21.00 uur mochten verzorgen. Hopelijk komt de avondklok om 21.00 uur te vervallen, zodat iedereen weer alle vrijheid heeft en dus ook voor zijn of haar paard(en).

Bron: NOS

Reacties