Rabobank aast na geld Ger nu op vermogen Kees Visser *uitgebreid*

Rabobank aast na geld Ger nu op vermogen Kees Visser *uitgebreid*

0 8891
Totilas met Edward Gal. Foto: Remco Veurink

De Rabobank en een bedrijf van de onlangs overleden bouwmiljardair Dik Wessels claimen miljoenen van vastgoedman Kees Visser, ooit eigenaar van Totilas en broer van gewezen Eurocommerce baas Ger Visser. Dit blijkt uit onderzoek door Het Financieele Dagblad in het Kadaster. De geschiedenis herhaalt zich hiermee, maar dan bij ‘de broer van’. Hoefslag heeft toestemming het FD-artikel integraal te plaatsen. 

Rabo en bedrijf Wessels claimen miljoenen van vastgoedman Kees Visser

Multimiljonair en vastgoedondernemer Kees Visser heeft bankiers van Rabo-divisie FGH en een bedrijf van de vorige week overleden bouwmiljardair Dik Wessels achter zich aan. FGH en Archand, een dochteronderneming van Wessels’ Reggeborgh, hebben voor € 25.913.162 beslag gelegd op onroerend goed van Kees Visser in Nederland.

Dit blijkt uit onderzoek door Het Financieele Dagblad in het Kadaster. De geschiedenis herhaalt zich hiermee, maar dan bij ‘de broer van’. Kees Visser is namelijk een broer van Ger Visser – de voormalig bestuursvoorzitter van vastgoedconcern Eurocommerce.

Eurocommerce was Nederlands grootste kantorenfonds tot het in 2012 met veel geraas omviel. In de strafzaak waarin hij tot 3,5 jaar cel werd veroordeeld, betoogde Ger Visser dat claims van Dik Wessels en FGH zijn concern de das om deden.

‘Erve Groot Bentinck’

Bij het vastgoedconcern van Kees Visser zijn het opnieuw FGH en een bedrijf van Wessels die de druk opvoeren. Vastgoedbank FGH heeft beslag gelegd op Kees Vissers woonboerderij ‘Erve Groot Bentinck’ in het Gelderse Gorssel en op panden en grond van twee van zijn bedrijven: Lobevis Vastgoed en Moorland Investments in Almere.

FGH probeert met die beslagen een betaling door Visser van in totaal € 20.845.182 af te dwingen. De in beslag genomen bedrijfsbezittingen van Kees Visser zijn een winkel in Hoogeveen en kantoren in Almere, Amersfoort, Nieuwegein, Veenendaal en Haaksbergen en woningen in Vreeswijk en Deventer.

Executoriale beslagen

De situatie voor Kees Visser is urgent. Want de omvang van de FGH-beslagen beslaat een derde van de activa die Lobevis en Moorland eind vorig jaar in de boeken hadden staan. Bovendien hebben de bankiers van FGH hun claims op de bedrijven van Kees Visser kracht bijgezet met executoriale beslagen op zijn vastgoed. In beginsel kan de bank dan onmiddellijk tot gedwongen verkoop van de panden overgaan.

Een mildere variant is conservatoir beslag. Dat bevriest de eigendomsverhoudingen. Een bedrijf uit het concern van Dik Wessels heeft vorige maand voor € 5.067.980 conservatoir beslag gelegd op de privé-woning van Kees Visser in Gorssel. De FGH-beslagen zijn een maand ouder.

Bij het bedrijf van Wessels gaat het om het Luxemburgse Archand. Die onderneming heeft voor bijna een miljard aan activa in de boeken. Archand maakt deel uit van Reggeborgh Fundatie – een van de bedrijven van Dik Wessels. Bij Reggeborgh en de Nederlandse advocaat van Archand viel geen toelichting te krijgen op het beslag.

‘Afbouw van de financieringsrelatie’

Bij FGH heeft de woordvoerder wel een korte toelichting: ‘FGH Bank heeft inderdaad om haar moverende redenen besloten tot afbouw van de financieringsrelatie met de heer Kees Visser.’

Op de vraag of de beslagleggingen door de FGH bij Kees Visser verband houden met claims die FGH nog heeft op broer Ger Visser vanwege Eurocommerce antwoordt de FGH-woordvoerder: ‘Voor zover ons bekend, en zoals uit door ons uitgevoerd Kadaster/KvK-onderzoek is gebleken, is er geen zakelijk verband met de heer Ger Visser/Eurocommerce.’

Wat Kees Visser in ieder geval ook nog gemeen heeft met Ger Visser is zijn investeringen in dure paarden. Voor zijn rechtbank noemde die laatste zichzelf ‘een paardenman’. Zijn stal boekte successen tijdens de Olympische Spelen in Londen. In het licht van het aankomende faillissement van Eurocommerce hevelde Ger Visser de paardenstal over naar zijn zoon.

Kees Visser was ook eigenaar van een prijswinnend paard, het dressuurpaard Totilas. Moorland Stables verkocht Totilas in 2010 voor naar verluidt € 10 mln aan Paul Schockemöhle. Kees Visser, die geen commentaar geeft op de beslagen, keerde in 2016 uit Groot-Brittannië terug naar Gorssel. Het dorp waar broer Ger woont.

Reacties