Quinty Magielse: ‘Door bitloos rijden is het een totaal ander paard geworden’

Quinty Magielse: ‘Door bitloos rijden is het een totaal ander paard geworden’

0 2036
Quinty Magielse en Torienta

Quinty Magielse heeft een Fjord Geeske en een KWPN’er Torienta (v. Ferro). Van beide paarden had ze nooit gedacht eigenaar te worden, maar ook niet dat ze er zoveel plezier van zou hebben. Fjorden vond ze niks aan en Torienta was veel te problematisch voor haar.

Stoppen met de paarden

“Vier jaar geleden verzorgde ik Geeske en Torienta. Torienta werd in 2017 verkocht en Geeske verhuisde met haar toenmalige eigenaresse midden 2018 naar Rotterdam, wat voor mij te ver weg was om haar nog te verzorgen. Ik had eigenlijk voor mezelf besloten om te stoppen met verzorgpaarden en misschien ook wel helemaal met het rijden, aangezien een eigen paard er niet in zat”, vertelt Quinty.

Maatje

Toch liep het allemaal anders. “In augustus 2018 zag ik Torienta weer te koop staan op Marktplaats. Ik vond het zo zielig voor haar dat ze weer verkocht werd, dat wij haar hebben gekocht. In de tijd dat ik Torienta verzorgde reed ik maar af en toe op haar, want ze was veel te moeilijk voor mij. Een eigen paard houden was best duur, maar we hebben het toch gedaan en haar op een pensionstal gezet. Later verhuisden we naar een boerderij en zochten we een maatje voor Torienta. Toen kreeg ik de mogelijkheid om Geeske over te nemen. Nu had ik beide verzorgpaarden terug en waren ze ook allebei van mij.”

Hekel aan Fjorden

“Ik had altijd een hekel aan Fjorden. Ik vond er echt niks aan. Door Geeske is mijn hele gedachte over Fjorden nu totaal anders. Ze heeft zoveel potentie en is zo lief. Ze doet ook altijd super haar best. Ik ben haar gaan starten en nu mogen we naar het L. Toch bijzonder om met een Fjord dressuur te rijden. Ik ben helemaal verliefd op haar en op het ras.”

Kuitbeen gebroken

Met Torienta verliep het wat moeizamer. Ze had ooit Z1 gelopen, maar was voor mij heel moeilijk te rijden en heel dwars. Als ze het bit in kreeg begon ze te stressen en steigeren. Ze was heel sterk en stug en niet makkelijk nageeflijk te rijden. Op een gegeven moment brak ze haar kuitbeen en moest ze op rust. Ik wilde heel graag dressuur rijden, dus in die tijd had ik Geeske helemaal opgepakt. Na de blessure van Torienta ben ik haar weer wat gaan rijden. Echt zwaar werk mag ze niet meer.”

Ander paard

“Iemand adviseerde om haar eens bitloos te rijden. Dat heb ik gedaan en nu is het een totaal ander paard! Ze is helemaal omgeslagen. Nu kan ik haar zelfs zonder zadel en hoofdstel rijden, met alleen een neckrope en ze doet alles voor me. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zo met haar zou kunnen rijden. Ik ben zo gelukkig met beide paarden. Ze hebben echt mijn dromen waar gemaakt.”

Bron: De Hoefslag

Reacties