Quillemette Kraaikamp: “Paarden zijn gewoon mijn ‘happy place'”

Quillemette Kraaikamp: “Paarden zijn gewoon mijn ‘happy place'”

0 1776
Quillemette Kraaikamp en haar Bud. Foto: Equigeniek paardenfotografie

Quillemette Kraaikamp is op twee manieren druk bezig in de paardensport: als amazone en als fotografe. De onderneemster is samen met haar Bud (v. Sambuca) actief in de klasse M1 en maakt in maart de overstap naar de M2. Daarnaast werkt ze hard aan de groei van haar eigen bedrijf Hypic Hippische Fotografie.

Blessure

Haar paard Bud heeft Kraaikamp al van veulen af aan. “Ik heb hem alles zelf geleerd, we hebben alles samen gedaan”, vertelt ze. “Dat was best een heftige rit, hij is heel erg geblesseerd geweest. Veel mensen dachten niet dat het een goed einde zou hebben. Gelukkig heb ik de goede mensen om mij heen verzameld en is hij er weer bovenop gekomen.” Sinds 1,5 jaar is de combinatie weer terug in de ring. “Dat gaat echt hartstikke goed. Volgende maand gaan we M2 starten. We hadden ons ook geplaatst voor de Utrechtse Regiokampioenschappen. Op selecties reden we naar scores tussen de 65% en 70%. Helaas konden we dit niet op de kampioenschappen laten zien omdat het werd afgelast vanwege de wind.”

Sprongen vooruit

Dat de Utrechtse Kampioenschappen niet doorgingen was vooral jammer omdat de combinatie op dit moment zo goed op weg is. “Ik les nu bij Jeff Heijstek en Marlon van Wissen. De laatste weken ben ik intensief met Jeff aan het trainen. Bud en ik gaan echt met sprongen vooruit. Ik had me er wel op verheugd, maar nu hoop ik dat het op de buitenselecties goed gaat. Ook hoop ik dat we eind dit jaar Z1 starten.” Aan de instelling van haar paard ligt het volgens Kraaikamp niet: “Hij is super slim en heel erg werkwillig. Hij gaat voor mij wel echt voor het vuur, dat komt ook wel door alles wat we samen meegemaakt hebben.”

Goede basis

“Ik ken hem door en door”, gaat de amazone verder. “Het klopt nu: zijn lijf klopt, het voelt goed, we hebben veel tijd genomen. De basis zit er nu goed in en hij heeft veel vertrouwen. Ik heb hem ook lekker veel meegenomen. Ik vind het belangrijk om er voor te zorgen dat hij blij is en dat hij het fijn vindt om te werken.” Kraaikamp en Bud spelen al met de oefeningen voor de volgende klassen. De oefeningen zijn natuurlijk gemaakt om je paard beter te maken en niet om een kunstje te rijden. Ik vind dat leuk om te merken, je neemt het spelenderwijs al een beetje mee om zijn lijf fijner te krijgen. Al die dingetjes zijn niet heel ingewikkeld voor hem omdat de basis gewoon klopt. Ik heb heel veel plezier van hem, het is echt een leuk beest. Het is bijzonder dat je alles samen hebt gedaan, dat vind ik wel echt heel erg leuk.”

Extra lading

Volgens Kraaikamp is Bud echt haar ‘soulmate’. Ook om een andere reden is het paard extra speciaal voor haar. “Mijn vader is 7,5 jaar geleden heel plotseling overleden. Bud is het allerlaatste wat we samen kochten, wat we samen hebben gedaan. Dat geeft dus wel extra lading. Het blessuretraject is best intensief en heftig geweest maar ik heb altijd 100% vertrouwen in hem gehad. Dat begint er nu wel echt uit te komen en dat is echt leuk. Het is een super lief paard, hij is heel dapper. Als er veel gekke dingen in de ring staan loopt hij er eerder naartoe dan vanaf. Hij is erg nieuwsgierig en dat vind ik wel echt een hele goede eigenschap.”

De slipjas

Wat Kraaikamp het fijnste vindt aan rijden, al vindt ze het een beetje cliché, is dat het echt je ‘happy place’ is. “Waar ik ook ben, met Bud ben ik thuis. Hij voelt mij heel erg en ik voel hem. Dat is gewoon iets wat dat heel erg bijzonder maakt.” Het ultieme doel is om de slipjas eens aan te mogen trekken. “Dat lijkt me wel echt super leuk, en al helemaal met hem omdat we natuurlijk zo’n bijzondere band hebben samen. Daar ga ik geen tijd aan vastzetten, ik probeer altijd aan hem te voelen wat op dat moment goed voor hem is. Ik wil dat ook nooit te veel overhaasten. Ik moet goed kijken waar hij aan toe is, maar dat is wat ik heel graag wil en waar ik mijn best voor doe.

Focus

Naast Bud neemt ook fotografie een groot deel van Kraaikamps leven in beslag. “Fotografie is voor mij waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Ik wil zo veel mogelijk klanten blij maken met foto’s van hun beestje. Ook zou ik een samenwerking met een groot merk heel leuk vinden. Ik vind het een uitdaging dat je paarden niet kunt vertellen wat ze wel en niet mogen. Beesten laten altijd zien hoe je zelf bent, dat vind ik dan ook het leukste om vast te leggen. De focus ligt voor mij echt op de fotografie en op Bud”, sluit ze af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Equigeniek paardenfotografie

Vergelijkbare artikelen

Reacties