‘Rhinovirus kan Olympische Spelen in gevaar brengen’/UPDATE: ook rhino in Sunshine Tour?

‘Rhinovirus kan Olympische Spelen in gevaar brengen’/UPDATE: ook rhino in Sunshine Tour?

Olympische Spelen

De uitbraak van het rhinopneumonievirus in het Spaanse Valencia kan negatieve gevolgen hebben voor de paardensport tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Dat zegt professor diergeneeskunde Marianne Sloet, in een interview met het AD.

‘Isolatie de allerbelangrijkste maatregel’

Professor Sloet, die een autoriteit is op het vlak van het rhinovirus, adviseert onder meer de KNHS. Volgens haar is een uitbraak zoals die in Valencia niet heel bijzonder. ‘Sinds 1979 komen er al uitbraken van het rhinovirus bij paarden voor in de wereld. Wat Valencia zo anders maakt, is dat daar 752 paarden op één plek bij elkaar hebben gestaan. En dat veel dieren vervolgens naar diverse andere locaties en landen zijn uitgewaaid’, zegt ze.

Sloet ziet de isolatie van de paarden uit Valencia als allerbelangrijkste maatregel. ‘Dan stopt de verspreiding en hebben we deze uitbraak onder controle. Lukt dat niet en blijven zich elders in de wereld problemen van neurologische aard voordoen, dan komen de Olympische Spelen in gevaar.’

Situatie in Valencia beter, aldus FEI

De verontrustende situatie in Valencia is volgens de FEI intussen verbeterd. 83 paarden ter plaatse vertonen symptomen en krijgen de nodige behandeling. Alle paarden kunnen echter zelfstandig op de benen blijven staan. 15 paarden krijgen op dit moment een behandeling in externe klinieken: 13 in Valencia en 2 in Barcelona. In totaal overleden 6 paarden die in Valencia aanwezig waren.

Ook uitbraak in Vejer de la Frontera?

Wendy Scholten meldt op Facebook dat er ook een paard positief testte op, of verdacht wordt van EVH-1 op de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera. Dat kreeg ze van verschillende bronnen te horen. Er zouden al heel wat vrachtwagens met paarden vertrokken zijn en stallen staan leeg. De ruiters wachten niet meer op de paspoorten of de gezondheidspapieren om te vertrekken.

 

Bron: ad.nl

Foto: archief

Reacties