Privélessen geven nog steeds toegestaan

Privélessen geven nog steeds toegestaan

0 7972

Ruim een week geleden heeft de Nederlandse overheid besloten dat sportclubs in ieder geval tot 6 april moeten sluiten. De KNHS en de FNRS hebben toen aangegeven dat manege- en verenigingslessen op manegebedrijven en paardensportverenigingen per direct moesten stoppen. De vraag die velen bezig huidt, is of er nog wel privélessen gegeven mogen worden.

Felix Hippisch geeft hierover duidelijkheid.

Niet verboden

“In hoeverre mogen hippische ondernemers die een dressuur-, spring- en/of trainingsstal exploiteren en/of privé instructielessen, nog privéles geven? Hoewel de KNHS en de FNRS beide in principe adviseren individuele lessen af te lassen, laten ze ook weten dat het inderdaad niet verboden is. ”

Verstandig?

Felix Hippisch kreeg veel vragen van hippische ondernemers. “Denk aan de hippisch ondernemer met een dressuur-, spring- en/of trainingsstal of de instructeurs en instructrices. Vragen als: ‘Val ik ook onder de definitie van een ‘sportclub’? Moet ik ook mijn deuren sluiten? Moet ik nu al mijn privélessen annuleren?’ Een aantal hippische ondernemers hebben zelfs direct hun accommodatie volledig op slot gezet en alle privélessen voor de komende tijd geannuleerd. Verstandig? Of wel heel strikt?”

1 op 1

“Vooropgesteld is het uiteraard van groot belang dat alle richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid in acht worden genomen. Dit geldt net zo goed voor de hippisch ondernemer. Feit is echter dat op dit moment (d.d. maandagmiddag 23 maart 2020) 1 op 1 lessen (‘privélessen’) nog steeds zijn toegestaan . Zo mogen personal trainers nog steeds 1 op 1 privé fitness lessen geven. Als we dit doortrekken naar de paardensport, dan constateren we dat privélessen in zijn algemeenheid plaatsvinden in een ruime binnenhal (20x40m of 20x60m), of in een buitenbak in de open lucht van dezelfde afmetingen. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van een (draadloos) instructiesysteem op afstand. Het houden van 1,5 meter afstand is dan ook zeer goed te realiseren.”

Serieus

“Neem het coronavirus serieus, maar doe jouw onderneming (en daarmee jezelf) niet onnodig tekort.
Naar onze mening zijn de adviezen van de overheid, KNHS & FNRS met name bedoeld om groepslessen en samenscholingen van mensen in maneges en op paardensportverenigingen te voorkomen. Een maatregel waar wij ons vanzelfsprekend volledig in kunnen vinden. Het is dan ook uitdrukkelijk niet onze bedoeling hier laks mee om te gaan. Aan de andere kant willen wij hippische ondernemers echter ook behoeden voor onnodig omzetverlies.”

Corona veilige manier

“Ga daarom als hippisch ondernemer bij jezelf te rade: Kan ik mijn privélessen op een ‘corona veilige’ manier vormgeven? Te denken valt aan het opzadelen van het paard bij de eigen trailer van de lesklant, voortdurend 1,5 meter afstand in acht nemen, het toelaten van maximaal 1 begeleider naast het paard en de ruiter/amazone, het open zetten van deuren zodat daar geen aanrakingen plaatsvinden, pas de volgende klant ontvangen als de vorige lesklant is vertrokken, kantine dicht laten, etc. etc.”

Niet onnodig tekort doen

“Doe jezelf niet onnodig tekort. Vanzelfsprekend dienen we met z’n allen het coronavirus te bestrijden en besmetting te voorkomen. Wij zijn echter van mening dat het geven van privélessen op de bovenomschreven manier nog steeds in overeenstemming met de regels en adviezen van de Rijksoverheid en het RIVM kan worden vormgegeven. Uiteraard kunnen de maatregelen de komende tijd verder worden aangescherpt, maar voor nu is er naar onze mening nog geen reden voor een annulering van alle privélessen met (onnodig) omzetverlies als resultaat”, besluit Hippisch Felix.

Bekijk hier de website van het RIVM met de laatste stand van zaken.

Bron: Hippisch Felix

Reacties