Prinsjesdag: Wijziging BTW-positie paardenhandelaren

Prinsjesdag: Wijziging BTW-positie paardenhandelaren

0 4506
paardenmarkt btw-positie

Met ingang van 2018 wijzigt de btw-positie van paardenhandelaren en exploitanten van dekhengsten. Dat schrijft senior belastingadviseur Ad de Bruyn naar aanleiding van de Miljoenennota, die dinsdag tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd.

De Bruyn is werkzaam bij ABAB accountants en adviseurs en legt op de website van het kantoor uit wat de gevolgen van de wijziging zijn. ‘Omdat de veehandelsregeling per 1 januari vervalt, gaat het btw-tarief voor dekgelden van 6% naar 21%,’ schrijft hij.

Zelf voortgebracht

Door de landbouwregeling voor de heffing van btw is de levering van zelf voortgebrachte landbouwdieren vrijgesteld van btw. Onder de landbouwdieren vallen ook paarden die bestemd zijn voor menselijke consumptie, voor gebruik in de landbouw of voor het fokken (‘landbouwpaarden’).

Handelaren in deze paarden kunnen de landbouwregeling evenwel niet toepassen, omdat zij de dieren niet zelf hebben voortgebracht.

Volgens De Bruyn zijn de gevolgen groot voor handelaren die tot nu toe de veehandelsregeling hebben toegepast. ‘U gaat dan in 2018 btw-belaste prestaties verrichten. Voor de levering van ‘landbouwpaarden’ bent u met ingang van 2018 btw verschuldigd naar het verlaagd btw-tarief van 6%. Voor niet-landbouwpaarden (springpaarden, dressuurpaarden en dergelijke) bedraagt het btw-tarief dan 21%.’

Bron: ABAB

Foto: Shutterstock

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties