De prijsuitreiking: do’s en don’ts!

De prijsuitreiking: do’s en don’ts!

Adelinde Cornelissen - Fleau de Baian, Patrick van der Meer - President's First Apple, Kirsten Brouwer - Sultan des Paluds Jumping Amsterdam 2018 © DigiShots

Stel je voor: je hebt net een belangrijke wedstrijd gewonnen en moet opnieuw de ring in voor de prijsuitreiking. Trots als een pauw leg je je been aan voor de ereronde en voor je het weet zit je op je kont in het zand. En je paard? Die loopt de ereronde alleen, met een flapperende deken en rondvliegende rozetten.

Je zou niet de enige zijn. Ruiters van alle niveaus moeten afrekenen met gespannen paarden die netjes op een rij moeten staan, terwijl er rondom hen van alles gebeurt. Maar hoe kan je voorkomen dat je prijsuitreiking een ramp wordt? Hieronder vind je een paar tips!

Wat je beter niet doet

  • Haal de ruiters die boven jou eindigden niet in. Dat getuigt niet van goede manieren, en het is dan ook nog eens gevaarlijk.
  • Steel de show niet: rij een keer de piste rond, tenzij je de winnaar bent natuurlijk.
  • Overdrijf niet. Je cap de lucht ingooien en je teugels loslaten kan helemaal verkeerd  aflopen. Hoe simpeler je het houdt, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt.
EK Gotenborg
Cathrine Dufour met Atterupgaards Cassidy en Anna Kasprzak met Donnperignon stappen richting de prijsuitreiking.

Wat je wel kan doen

  • Je kan de prijsuitreiking thuis oefenen. Het is natuurlijk moeilijk om de sfeer in een bomvolle arena thuis na te bootsen, maar een CD met luid applaus afspelen kan al helpen. Of vraag aan een aantal stalgenoten om een luidruchtig publiek na te bootsen. Knutsel zelf een rozet in elkaar en gooi een zweetdeken over je paard heen.
  • Oefen met je paard om hem te laten stilstaan. Een gespannen paard te allen tijde kunnen laten stilstaan is belangrijk. Dat kan je bijvoorbeeld oefenen op buitenrit, of na een energieke galop.
  • Wees eerlijk. Zeg aan de wedstrijdorganisatoren dat je paard rozetten of dekens niet leuk vindt, voor ze iets over hem heen gooien of aan zijn hoofdstel hangen.
  • Leen een paard voor de prijsuitreiking. Als jouw paard echt een angsthaas is, is het misschien veiliger om een alternatief te zoeken.
  • Smile! Het is jouw moment, geniet ervan!
Global Champions Tour
Eric Lamaze en Harrie Smolders tijdens de Global Champions Tour-prijsuitreiking (Foto: LGCT/Stefano Grasso)

Bron: Horse and Hound

Foto: DigiShots

 

Reacties