Prestatiepredikaat voor 29-jarige Welshpony: “Hij is al 28 jaar onderdeel van de...

Prestatiepredikaat voor 29-jarige Welshpony: “Hij is al 28 jaar onderdeel van de familie”

Elly, Aart en Jorden Zoet - Vechtzichts Cymro Bach op de Centrale hengstenkeuring ©Vivian Hesen

Op de centrale Welsh hengstenkeuring op zaterdag 8 februari werden er in totaal drie nieuwe elitehengsten, twee prestatiehengsten, twee sporthengsten en drie fokpremie hengsten geëerd. De oudste van hen, de 29-jarige bruine sectie A-hengst Vechticht’s Cymro Bach, was met eigenaren Elly, Aart en Jorden Zoet naar Ermelo gekomen en kreeg het lint met de tekst Prestatiehengst omgehangen. De familie Zoet heeft de Welshpony al 28 jaar in hun bezit. 

Succesvolle nakomelingen

Trotste eigenaar Aart Zoet begint te vertellen over hoe de kleine pony in Ermelo terecht is gekomen. “Marijke Hammink rijdt met een vierspan met directe en indirecte nakomelingen van hem. Dat vonden wij zo leuk dat we zijn gaan kijken wat er verder nog van hem rondloopt die het in de sport goed doen of gedaan hebben.” 

Op naar Ermelo

“Ze moeten aan minimale eisen voldoen, maar daar voldeed hij ruimschoots aan. We hebben het toen doorgegeven aan het stamboek en zij hebben het doorgegeven aan de KNHS. Twee weken voor de keuring kregen was er bericht. We kregen te horen dat hij inderdaad Prestatie is geworden en dat hij verwacht werd op de hengstenkeuring in Ermelo.”

Fris en fruitig

Zoet had wel zijn bedenkingen. “We twijfelden wel even of we met een pony van 29 jaar naar een hengstenkeuring moesten afreizen. Hoewel, hij zag er nog fris en fruitig uit. Alleen je weet nooit hoe hij reageert in zo’n ambiance met muziek en dergelijke. We hebben geen moment spijt gehad dat we de beslissing hebben genomen om toch gewoon te gaan.” Vertelt Zoet enthousiast verder. 

Complimenten

De kleine pony en zijn trotse eigenaar kregen veel complimenten van het toegestroomde publiek. “Veel mensen zeiden dat het goed was om te zien dat hij er zo fantastisch voor stond voor zijn leeftijd. Ik denk niet dat er eerder een hengst van 29 jaar op de hengstenkeuring rondliep, maar dat weet ik niet honderd procent zeker” lacht Zoet.

Onderdeel van de familie

Als je zo’n hengst al vanaf zijn eerste levensjaar hebt, dus nu al 28 jaar bij ons is, dan hoort hij bij de familie. Hij heeft een heel prettig karakter, lekker fris. Wanneer je hem uit de stal haalt is hij meteen wakker, meteen een kwajongen. Als we hem buiten in de paddock hebben is het echt van ‘hey ik ben er weer!’ 

Mensport

“Het zal moeilijk worden om nog zo’n pony te vinden. In eerste instantie hebben we hem ingezet voor de fokkerij, maar mijn gezin is inmiddels wel de mensport in gegaan. Dus het is een beetje verdelen.” Hoeveel nakomelingen de pony heeft weet zijn eigenaar niet. “Laatst werd er aan mij gevraagd hoe veel nakomelingen hij heeft, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Ik weet alleen dat het er heel erg veel zijn.” Besluit de trotse eigenaar lachend. 

Alle predicaatpony’s vind je op de website van het NWPCS.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Vivian Hesen

Reacties