Imposantos bovenaan in Hengstencompetitie klasse M

Imposantos bovenaan in Hengstencompetitie klasse M

Bart Veeze - Imposantos hengstencompetitie
Bart Veeze - Imposantos KWPN Hengstenkeuring 2019 © DigiShots

In een overvolle hal begon de vrijdagavond, traditioneel de dressuuravond, met de presentatie van de vierjarige hengsten. In vijf groepen verschenen iedere keer drie in 2015 geboren hengsten in de baan.

Voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Bert Rutten gaf de ruiters enkele aanwijzingen en voorzag het publiek van deskundig commentaar.

Indrukwekkende ambiance

Hij roemde het karakter van de jonge hengsten, die gehoorzaam bleven en zich goed lieten rijden in de toch wel rumoerige en indrukwekkende ambiance. Rutten: “Bij deze paarden zie je een duidelijk voorwaartse impuls met een goede reactie op de hulpen. Na de overgang niet het ritme willen verliezen en meteen vanuit het achterbeen weer naar voren gaan is heel belangrijk. In de stap is ruimte gewenst, maar met name ook de activiteit en de zuiverheid.”

Fleau de Baian

Apart in de baan verscheen Fleau de Baian (v Jazz), de volle broer van het Olympiade-paard Parzival. Deze voshengst is van 2010 en liet met Adelinde Cornelissen op zijn rug een zeer goede uitvoering zien. Hij vertrok steeds op het achterbeen en bewoog met veel souplesse.

Intussen brak op de publiekstribune de hel los, want mensen die lukraak op gereserveerde plaatsen waren gaan zitten weigerden plaats te maken, toen degenen kwamen die voor die plaatsen hadden betaald. Hele foute actie, maar na een heftige discussie besloten ze uiteindelijk toch hun heil elders te zoeken!

Hengstencompetitie

Het volgende onderdeel was de Hengstencompetitie in de klasse M. Monique Peutz lichtte het en ander toe: “Als juryleden zijn voor ons in de competitie niet alleen verruimingen van belang, maar ook dat de paarden in de zijgangen en in het terugkomen heel gedragen en voorwaarts blijven. In de galop willen we graag de paarden vanuit de schoft mooi bergop zien galopperen met het neusje eruit en dat de ruiters fijn hun hand naar voren kunnen meegeven. Heel belangrijk ook van de aanspanning naar de ontspanning.”

Imposantos won onder Bart Veeze met 94 punten zowel de dagprijs als de competitie. De publieksjury gaf deze combinatie 86 punten. Respect voor Esmée Donkers die als gelegenheidsamazone van In-Style, in verband met de zwangerschap van Renate van Uytert, 85 punten bij elkaar wist te rijden.

Oudere hengsten

Vervolgens vond een presentatie van de drie oudere hengsten plaats, die meegedaan hebben aan de bezichtiging en voldaan hebben aan de verplichting van het tonen van een aantal nakomelingen. Zij gaan nu dus een vijfdaagse test in Ermelo volgen in het kader van het stalgedrag.

De hengsten Cum Laude (Apache x Weltmeyer), All at Once (Ampère x Gribaldi) en Crosby (Chippendale x Flemmingh) worden alle al op hoog niveau in de sport uitgebracht en worden ongetwijfeld een waardevolle aanvulling voor de fokkerij van de Nederlandse dressuurpaarden.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Digishots

Reacties