Preferente NRPS-ponyhengst Le Matsjo overleden “Hij was mijn allerbeste maatje”

Preferente NRPS-ponyhengst Le Matsjo overleden “Hij was mijn allerbeste maatje”

Le Matsjo
Archieffoto Le Matsjo. Foto: Albertine Nannings

Geheel onverwacht is de bekende NRPS-goedgekeurde ponyhengst Le Matsjo (keur, preferent, prestatie sport&fok) overleden, op vrijdagavond vier juni. “Maandag hadden we nog lekker gereden en dinsdag heeft hij nog gedekt. Hij was nog top fit en vooral erg vrolijk, vertelt Desiree Veenstra, dochter van zijn fokker Erik Veenstra. Desiree vond de hengst ’s ochtends ziek in de stal. Hij is nog naar de kliniek gebracht maar zijn situatie verslechterde snel. Le Matsjo is 23 jaar geworden.

Allerbeste maatje

“Het is inmiddels bekend dat hij echt aan ouderdom gestorven is. Le Matsjo was een geweldige pony. Hij was zo betrouwbaar en deed nooit een stap verkeerd. Er hebben mensen opgereden die een paar manege lessen hadden gehad. Iedereen kon er op! Ik zag hem niet als hengst. Hij was bij mij een sportpony en gezelschappony. Ook hielp hij soms de jonge paarden over hun angsten heen, door voorop te lopen. Als mijn vader hem uit zijn stal pakte, was hij de hengst. Dan wist hij dat hij zijn schouwrondje mocht doen of dat hij mocht dekken. Het meeste wat ik ga missen is zijn begroeting als ik op stal kwam en zijn blije en ondeugende hoofd en dan vooral als hij in het weiland liep. Hij keek heel ondeugend uit zijn ogen, maar ik wist, hoe druk hij ook was, dat hij nooit vervelend zou doen bij mij. Kortgezegd, hij was mijn allerbeste en vertrouwde maatje”, vertelt Desiree Veenstra verdrietig.

251 nakomelingen geregistreerd bij NRPS

Le Matsjo (v. Leuns Veld’s Elegant uit de bekende Welsh merrie Sonjahof’d Pallatin prest.fok, preferent, kroon v. Kompas Solferino) werd in 2001 goedgekeurd als dekhengst. Le Matsjo heeft zelf in de sport Z2 dressuur en Z springen gelopen en was als 4-jarige kampioen bij de jonge hengsten. Bij het NRPS staan tot dusver 251 afstammelingen geregistreerd, maar zijn laatste veulens worden dus volgend jaar nog geboren.

Een van de eerste palomino’s

Destijds was hij een van de eerste palomino’s in Nederland en heeft hij zijn bijdrage geleverd aan de verspreiding van de cream factor, maar belangrijker is dat hij veel talentvolle sportpony’s met fijne karakters tot zijn nakomelingen mocht rekenen. Zijn veulens kregen meestal een eerste premie, veel dochters zijn ster of keur en enkele van zijn zonen werden goedgekeurd. Een groot aantal afstammelingen behaalde het prestatie sport predicaat, meest in de dressuursport.

Bron: NRPS/ De Hoefslag

Reacties