Potentiële topruiters op Rabo talentendag

Potentiële topruiters op Rabo talentendag

Ruim 150 jonge en talentvolle dressuur-, spring-, eventing- en para-dressuurruiters kregen vandaag tijdens de Rabo Talentendag op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo trainingen, begeleiding en tips van gerenommeerde bondscoaches en trainers. Doel van de dag is het scouten en selecteren van de meest talentvolle ruiters voor de volgende stap in het succesvolle talentontwikkelingsprogramma van de KNHS: de Nationale Beloftentrainingen.

Hoofddoel

Bondscoaches, trainers uit het KNHS-trainersplatform, juryleden en ook topruiters zoals Maikel van der Vleuten, Tim Lips, Elaine Pen, Merel Blom, Patrick van der Meer, Emmelie Scholtens en Danielle Heijkoop zetten zich vandaag in voor de scouting en begeleiding van jonge en talentvolle paardensporters. In totaal kwamen 105 dressuur en para-dressuuramazones, 34 springcombinaties en 35 eventers naar Ermelo. ‘Het hoofddoel van de Rabo Talentendag is het selecteren van ruiters en amazones met hun paard of pony die de potentie hebben om door te stromen naar een jeugdkader en in de toekomst uit te groeien tot topsporters,’ legt Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS, uit. ‘De ruiters die vandaag geselecteerd worden, mogen deze winter meedoen aan de Nationale Beloftetrainingen om hun combinaties verder te trainen en zich zelf verder te ontwikkelen. Als je vandaag gekozen wordt, maak je een jaar deel uit van het Rabo Talentenplan.’ Het gaat om ruiters tot 21 jaar in de Olympische disciplines springen, eventing en het Paralympische para-dressuur. Bij de dressuurruiters tot 25 jaar. ‘Alleen bij de dressuur bestaat ook een U25 kader, bij de andere disciplines kom je vanaf 21 jaar in een seniorenkader.’

VIP-programma voor winnaars Rabo Jeugdrubrieken

Vast onderdeel van de Rabo Talentendag is ook het VIP’jes-programma voor winnaars van de Rabo Jeugdrubrieken voor ruiters tot 18 jaar in B, L en M wedstrijden door het hele land. Deze ruiters kwamen zonder pony naar Ermelo, maar kregen een interactief programma voorgeschoteld met onder andere een fysieke training met voltigeurs Nicolas Andreani en Claire de Ridder, een les over de functionaliteit van het paardenlichaam met Gisella Bartels, een eventingclinic met Rabo Talententeamlid Nienke van Roekel en haar vader Egbert en een clinic van Diederik van Silfhout en zijn vader Alex over de trainingsopbouw van dressuurpaarden. Diederik, die zelf jarenlang deel uitmaakte van het Rabo Talententeam, reed met de hengst Expression (v.Vivaldi). Na afloop mochten de ‘VIP’jes’ ook met Diederik en Maikel van der Vleuten op de foto.

De deelnemers aan de Rabo Talentendag in Ermelo hebben een hele leerzame dag achter de rug. De bondscoaches hebben de beste combinaties gescout voor de Nationale Beloftentrainingen, die plaatsvinden in de periode oktober tot mei volgend jaar.

‘Het was een veelbelovende dag, zeker met dit mooie weer’ aldus Maarten van der Heijden. We zijn altijd op zoek naar een nieuwe Anky van Grunsven of Jeroen Dubbeldam en we hebben veel talent vandaag voorbij zien komen. We gaan vanavond nog enkele combinaties bespreken en de namen van de geselecteerde ruiters worden binnen nu en veertien dagen bekend gemaakt’.

Bron: KNHS / hoefslag

Foto: Leanjo de Koster

 

Banner Outdoor Brabant

Reacties