Portugezen ontwikkelen test voor nieuw paardenvirus

Portugezen ontwikkelen test voor nieuw paardenvirus

0 375
Paard
foto: Remco Veurink

Portugese wetenschappers ontwikkelden een test voor een nieuw ontdekt virus bij paarden. Het zogenaamde New Equine Virus (NEV) wordt vergeleken met HIV bij mensen en werd voor het eerst geïdentificeerd door de Portugese wetenschapper Isabel Fidalgo Carvalho in 2013, meldt horsetalk

Carvalho constateerde ongewone bloedarmoede en neurologische verschijnselen bij meerdere paarden. Ze diagnosticeerde de ziekte Equine Infectious Anaemia virus (EIA-virus), ook wel bloedarmoede genoemd. Omdat Carvalho het ziekte beeld niet helemaal vertrouwde, werd een onderzoek op touw gezet. Daaruit bleek dat de paarden aan een andere ziekte leden.

Familie van HIV

Het nieuwe virus werd gecategoriseerd als lentivirus, wat familie is van virussen die het Humaan Immunodeficiëntievirus (HIV) bevatten. Nadat meerdere wetenschappers de boeken en het laboratorium indoken, konden zij aantonen dat het NEV-virus bloedarmoede, ademhalings- en neurologische symptomen kan geven. Het virus kan zeer dodelijk zijn en ongeveer 10% van de paardenpopulatie is al besmet.

Paniek in Portugal

Nadat een kort document werd uitgegeven waarin Carvalho en collega Alexandre Vieira Pires de informatie met de paardeneigenaren en de dierenartsen deelde, brak er paniek uit. ‘Wij geloven dat NEV nu pas is opgemerkt doordat de symptomen voorheen werden toegeschreven aan een andere ziekte,’ verklaarde Carvalho volgens horsetalk. Samen met meerdere collega’s richtte zij het bedrijf Equigerminal op. Hiermee bieden zij een diagnostische test voor de ziekte NEV. Na de test kan een behandeling voor het paard worden ontworpen, waarmee de verspreiding van de ziekte voorkomen kan worden.

De volgende fase wordt het ontwerpen van de passende behandeling en een medicijn tegen deze gruwelijke ziekte.

 

Bron: horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties